Reşit Çocuk Nafaka İsteyebilir Mi?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Reşit Çocuk Nafaka İsteyebilir Mi?
  • Reşit Çocuk Nafaka İsteyebilir Mi?

  • Aralık 28, 2023
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Reşit Çocuk Anne Ve Babadan Nafaka İsteyebilir Mi?

Eşler, müşterek çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdür. Boşanma halinde de anne ve babanın çocuklara karşı sorumlulukları devam etmektedir. Boşanmanın önemli sonuçlarından biri olan velayet konusunda Türk Medeni Kanununda boşanma halinde hakim eşlerden birine velayeti verebilir diye belirtilmektedir.

Boşanma halinde eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hâkim, çocuklar için de ayrıca nafakaya hükmedecektir. Bu nafakanın adı iştirak nafakasıdır. İştirak nafakası, ergin olmayan velayete tabi çocuklara özgüdür.

Ergin çocuk, iştirak nafakası alamaz!

Müşterek çocuk yararına takdir olunan iştirak nafakası reşit olmakla kendiliğinden sona erer. Bu tarih sonrasında şartların bulunması halinde Türk Medeni Kanununun 364. maddesi uyarınca ergin çocuk anne ve babasından yardım nafakası isteyebilir.

Anne ve Babanızdan ”Yardım Nafakası” İsteyebilirsiniz!
Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdür.
Ekonomik durumu yeterli olmayan ergin çocuk; üniversite hazırlık kursu, yabancı dil kursu, KPSS kursu vs gibi faaliyetlere katılması için  anne ve babadan yardım nafakası talep edebilir.
Nafaka Davası Nerede Açılır?

Bu dava nafaka yükümlüsünün bulunduğu yer Aile Mahkemesinde açılacaktır. Ergin olan müşterek çocuk dava ve taraf ehliyetine sahip olduğundan Türk Medeni Kanununun 364. maddesi gereğince kendisi yardım nafakası davası açabilir.

Nafaka Miktarı Nasıl Belirlenir?

Tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre nafakanın miktarını mahkeme takdir eder. Hakim, Türk Medeni Kanununun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alarak uygun miktarda nafakaya hükmedecektir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş