Apartmanda Asansör Kazalarında Sorumlu Kimdir?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Apartmanda Asansör Kazalarında Sorumlu Kimdir?
  • Apartmanda Asansör Kazalarında Sorumlu Kimdir?

  • Temmuz 2, 2023
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Apartmanda Asansör Kazalarında Sorumlu Kimdir?

Yükselip giden binalar asansöre ihtiyacı da artıyor. Günümüzde çok katlı apartmanlarda asansör kullanımı gittikçe yaygınlaşmıştır. Ancak asansörler hayatı kolaylaştırmanın yanında tehlikeyi de bünyesinde barındırmaktadır. Ülkemizde çoğunlukla standarda uygun asansörler yapılmıyor. Apartman ve sitelerde asansörlerin bozuk ya da periyodik bakımı yapılmaması nedeniyle asansör kazaları da sıkça yaşanıyor. Asansör kazaları yüzünden yaralanmalar ve hatta ölümler meydana gelmektedir. Peki bu kazalar nedeniyle apartmanda sorumluluk kime aittir?

634 Sayılı Kanun’un 35.maddesinde, apartman yöneticisinin görevleri düzenlenmiştir. Yasaya göre ana gayrimenkulde bulunan asansörlerin güvenli bir şekilde işletilmesinin sağlanması amacıyla aylık bakımları ile yıllık kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere uygun şekilde yaptırılması ve bu işlemlere ilişkin ücretlerin ödenmesi konusunda yöneticinin sorumlu olduğu kabul edilmiştir. Yöneticinin sorumluluğu ise “Yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur.” şeklinde düzenlenmiştir.

Kat mülkiyeti hukukuna göre yönetici kat maliklerine karşı uğradıkları cismani ve maddi zararlara karşı bizzat sorumludur.

Asansörlerin işletme ve bakım yönetmeliği ile bina yöneticilerinin sorumlulukları ağırlaştırılmıştır. Asansör İşletme Ve Bakım Yönetmeliği’nin 14. maddesine göre bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere bakımını yaptırmaktan ve bakım ücretinin ödenmesinden sorumludur ve asansörle ilgili herhangi bir tehlikeli durumu bakım sözleşmesi imzalanan asansör monte eden veya onun yetkili servisine iletir ve söz konusu asansöre, asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından müdahale edilene kadar gerekli güvenlik tedbirini alacağı düzenlenmiştir. Asansörlü binada yönetici olan kişiler, asansörün bakımını yaptırmakla ve güvenlik tedbirlerini almakla yükümlü hale getirilmiştir.

Asansör şirketleriyle asansör bakım onarım sözleşmesi yapmak apartman yönetimin görevidir. Apartman yönetiminin, asansörün bakımı konusunda kusur ve ihmali tespit edilirse haklarında dava açılabilecektir. Bu durumda asansörün onarım ve bakımından kaynaklanan ihmallerde sorumluluk hem şirket hem de apartman yönetimi adına doğacaktır. Asansör kazası nedeniyle mağdur olanlar, şirket ve yöneticiye karşı tazminat davasının yanında ceza davası da açabilecektir.

Önemle ifade etmek isteriz ki yönetici ve asansör şirketinin yanında asansör kazalarından kaynaklı yaralanmalı veya ölümlü kazalarda, kat malikinin de kusursuz sorumluluğu söz konusudur. Yargıtay’ın istikrarlı kararlarına göre her bağımsız bölüm maliki kendi döneminde meydana gelen olaylar nedeniyle doğan borçları ödemekle yükümlüdür hükmü gereğince asansör kazası nedeniyle açılan tazminat davalarında her bir kat maliki kaza sebebiyle doğan borçlardan sorumlu olacaktır.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş