Anlaşmalı Boşanma Davası

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Anlaşmalı Boşanma Davası
  • Anlaşmalı Boşanma Davası

  • Ocak 27, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Anlaşmalı Boşanma

Boşanma davaları günümüzde en çok açılan davalardan biridir. Boşanma davası zor ve sancılı bir süreçtir. Bu sürecin  kısa ve  sorunsuz bitirilmesi her iki taraf için de elzemdir. Ancak uzun yargılamalar ve dava dosya sayısının fazla oluşu, yargının iş yükünü artırmaktadır. Bundan dolayı boşanma davaları uzun sürmektedir. Taraflar bu sıkıntılı süreci en kısa sürede bitirmek istemektedir. Bunun en kolay yolu da anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına göre daha kolay olanıdır. Herhangi bir adliyenin Aile Mahkemesine başvurarak dava açılabilir. Boşanma davası, anlaşmalı boşanma ile yaklaşık iki ay sürede bitmektedir.

Anlaşmalı boşanma davasında anlaşmalı boşanma protokolü olması gerekir. Mahkeme tarafların tarafların hazırladığı anlaşmalı boşanma protokolü doğrultusunda anlaşmalı boşanma kararını verir

Anlaşmalı boşanma için tarafların en az  1 yıl evli kalmaları şarttır. Evlilik en az 1 yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte veya bir eşin diğerinin açtığı davayı kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Anlaşmalı boşanma davası açıldığı tarihte yani başvuru esnasında evliliğin 1 yılının dolmuş olması gerekir. Bir aylık evliyken ,henüz bir yıl dolmadan anlaşmalı boşanma davası açan eşlere, on bir ay sonraya duruşma günü verip anlaşmalı boşanma hükmü kurulmaz.

1 yıldan az evlilikler için anlaşmalı boşanma davası açılmaz. Çekişmeli boşanma davası ile devam edilmelidir.
Anlaşmalı boşanma için 1 yıl evli kalma şartını tamamlayan çiftler boşanma protokolünü mahkemeye teslim etmesi ile anlaşmalı boşanma davası duruşması için gün alabilir. Genellikle ilk celsede boşanma karara bağlanır. Anlaşma protokolünde olması gerekenler; maddi tazminat, manevi tazminat, yoksulluk nafakası bu konularda tarafların anlaşması şarttır.

Tarafların müşterek çocukları varsa velayet konusunda anlaşmış olsalar bile hakim çocuğun üstün yararı gereğince resen inceleme yapar velayeti karşı tarafa da verebilir. Buradaki tek kriter çocuğun üstün yararıdır. Çocuğun yararına olan bir durumu hakim resen gözetir.

Anlaşmalı boşanma protokolünde mal paylaşımı da yapılabilir ;ancak mal paylaşımının protokole ayrıntılı olarak yazılması gerekmektedir. Yargıtay, sadece mal veya eşya talebim yoktur denilmesini mallardan açıkça feragat edildiği anlamına gelmediğini ifade etmektedir. Bu yüzden protokole açıkça hangi mallardan feragat edildiği tek tek yazılmalıdır.

Aksi halde anlaşmalı boşanma yapıldıktan sonra eski eşiniz size mal rejimi tasfiyesi davası açıp katılma alacağını veya varsa değer artış pay alacağını istemesi çok olasıdır. Böyle bir kötü sürprizle karşılaşmamak adına protokolü çok detaylı düzenlemeniz şarttır. Bir avukattan yardım almanız sizin için çok yararlı olacaktır.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş