Aidat Artışı Kat Malikine Bildirilmeli mi?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Aidat Artışı Kat Malikine Bildirilmeli mi?
  • Aidat Artışı Kat Malikine Bildirilmeli mi?

  • Ekim 31, 2026
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Aidat Artışı Kat Malikine Bildirilmeli mi?

Apartman ve sitelerde birlikte yaşamın en sık karşılaşılan sorunlarından biri aidat artışlarıdır. Aidatlar, ortak giderler ve alınan kararlar doğrultusunda belirlenir. Artışın hukuka aykırı olduğunu düşünen kat malikleri, toplantıda ret oyu verip muhalefetlerini tutanağa işleterek yasal süreler içinde sulh hukuk mahkemesinde kararın iptalini isteyebilir.

Gecikme Tazminatı Nedir?

Gecikme tazminatı, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda özel olarak düzenlenen bir yaptırımdır. Aidatını zamanında ödemeyen kat malikinden, gerekli şartların oluşması hâlinde yasal faizin yanında gecikme tazminatı da talep edilebilir. Kanun’un 20. maddesine göre gecikme tazminatı aylık %5 oranında olup gecikilen gün sayısına göre hesaplanır.

Aidat artışına karar verilmesi tek başına yeterli değildir; toplantıya katılmayan kat malikine bu kararın bildirilmesi de gerekir.
Çünkü gecikme tazminatı açısından belirleyici olan, yalnızca kararın alındığı tarih değil, kat malikinin artışı ne zaman öğrendiğidir.
Bildirim Nasıl İspatlanır?

İmza karşılığı teslim, taahhütlü mektup ve noter ihtarnamesi bildirimin ispatında kullanılabilir. E-posta veya WhatsApp yazışmaları da içeriklerine ve kat malikinin verdiği yanıtlara göre kararın öğrenildiğini gösteren deliller olabilir.

Artırılan Aidatın Ödenmesi

Kat malikinin artırılan aidatı birkaç ay boyunca ödemesi, artıştan haberdar olduğunu gösterebilir. Bu durumda sonradan “Aidat artışından haberim yoktu” demesi, önceki davranışlarıyla çelişerek dürüstlük kuralına aykırılık oluşturur. Ancak ödeme yapılması, karara karşı bütün itiraz ve dava haklarının kendiliğinden ortadan kalktığı anlamına gelmez.

Bildirim Yapılmazsa Gecikme Tazminatı İstenebilir mi?

Aidat artışı kat malikine bildirilmemiş ve başka bir şekilde öğrendiği de ispatlanamamışsa, öğrenme tarihinden önceki dönem için artıştan kaynaklanan aidat farkına gecikme tazminatı uygulanamaz.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş