Balkona Demir Parmaklık Yapılır Mı?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Balkona Demir Parmaklık Yapılır Mı?
  • Balkona Demir Parmaklık Yapılır Mı?

  • Temmuz 3, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Balkona Demir Parmaklık Yapılır Mı?

Toplu halde yaşam pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Artan nüfus ve şehirleşme ile beraber hırsızlık problemleri de yaşanabiliyor. Apartmanlarda ve sitelerde güvenlik amacıyla camlara demir parmaklık yapılmaktadır. Peki bu demir parmaklıklar yasal mıdır?

Demir parmaklık apartman ve sitelerde güvenlik sebebiyle tercih edilmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda kat malikleri bağımsız bölümlerini kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek konusunda karşılıklı olarak yükümlüler. Her kat maliki dairelerine demir parmaklık yaptırılırken, diğer bağımsız bölüm sahiplerinin güvenliğini ve binanın görünümünü bozmamaya dikkat etmelilerdir.

Demir Parmaklık İçin Karar Gerekli Midir?

Kat Mülkiyeti Yasasının 19. maddesinde kat malikleri ana gayrimenkulün mimari durumunu ve güzelliğini titizlikle korumaya mecbur tutulmuş ve bunlardan birinin bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesis yapması yasaklanmıştır. Yine aynı kanunun ikinci fıkrasına göre kat maliklerinden biri, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramaz.

Yasanın bu hükmü karşısında normal koşullarda kat maliklerinin ortak yer niteliğinde olan balkonun dış cephesine projesine aykırı tesis yapması (demir parmaklık takması) mümkün değil ise de, Yargıtay’ın kararlılık kazanmış uygulamalarında özellikle bodrum ve zemin katlarda bulunan bağımsız bölümlerin, balkonlarındaki kapılarla pencerelerin dış yüzeyine yatay bağlantısı ve bombesi olmayan düz ve dikey demir parmaklık takılmasına güvenlik açısından zorunluluk bulunduğunda izin verilmektedir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş