Haşema İle Havuza Girmeye İzin Vermeyen Site Yönetimine Ceza
Site yönetimlerin, almış oldukları kararlar yüzünden birçok kat maliki mağdur olmaktadır. Bazı site yönetimleri, haşema ile site havuzuna girilmesini yasaklayan hukuka aykırı kararlar alabilmektedir. Site yönetimi kararlarının, kanunun emredici hükümlerine ve kişilik haklarına aykırı olamayacağı ve ana taşınmazın yönetiminin de kanunların emredici hükümlerine aykırı olamaz.
Anayasasının 10. maddesi “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” şeklindeki düzenlemesi ile din ve inanç temelinde ayrımcılık yapılmasını yasaklanmıştır. Ayrıca yürürlükteki mevzuatta haşema ile havuza girilmeyi açıkça yasaklayan herhangi bir hüküm de bulunmamaktadır.
Site havuzuna haşema ile girmek yasak değildir. Site yönetimin, havuza haşema ile girmeyi engelleyen kararı hukuka aykırı ve geçersizdir. Bu haksız karar nedeniyle mağdur olan vatandaşlar, siteye karşı dava açma hakkı mevcuttur.
Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurumuna Başvuru Yapılabilir Mi?
Haşema ile havuza alınmaması, din ve inanç temelinde ayrımcılıktır. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, haşema ile havuza girmesine izin verilmeyen kişinin din ve inanç temelinde ayrımcılık ihlal kararı ve ilgili site yönetimine idari para cezası uygulamaktadır.
6701 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesine göre: “Bu Kanun kapsamında cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık yasaktır.” İlgili madde hükmü kapsamında din ve inanç temelinde ayrımcılık yasaklanmıştır. Haşema ile site havuzuna girilmemesine yönelik yapılan uygulamanın, 6701 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinde ayrımcılık türleri arasında sayılan doğrudan ayrımcılığın gerçekleştiği, din ve inanç temelinde ayrımcılık yasağı teşkil etmektedir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.