Apartmanda İmza Toplanarak Kötü Komşu Evden Çıkarılır Mı?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Apartmanda İmza Toplanarak Kötü Komşu Evden Çıkarılır Mı?
  • Apartmanda İmza Toplanarak Kötü Komşu Evden Çıkarılır Mı?

  • Mayıs 5, 2023
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Apartmanda İmza Toplanarak Kötü Komşu Evden Çıkarılır Mı?

Toplu yaşam pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Toplu yaşamın temsilcileri olan apartman ve sitelerde en önemli problem kötü komşudur. Kötü komşuyla yaşamanın zorluğu herkes için bilinen bir gerçektir. Kötü komşu bazen kat maliki bazen de kiracı olabilmektedir. Apartman kuralları sadece kat malikleri için değil aynı zamanda kiracılar için de önemli yükümlülükler getirmektedir

Apartman yaşamının da belirli kuralları vardır. Apartmanda huzur ve sükûnetin sağlanabilmesi için bu kurallara uymak ister kat maliki ister kiracı olsun herkesin görevidir. Apartman kurallarının kiracıları da bağlaması, kat malikleri ve kiracılar arasında bir uyum sağlamayı amaçlamaktadır. Bu uyum, apartmanda birlikte yaşayan herkesin huzur ve güvenliğini sağlamak için önemlidir.

Apartman sakinleri arasında zaman zaman sorunlar da yaşanabilir. Ancak sorunların çözümü konusunda komşuluk hukuku esas alınmalıdır. Apartmanda yaşamının getirilebileceği problemleri rahatça çözmenizi sağlayan yöntemlerin en başında ise komşu ile uzlaşma yolu gelmektedir. Sorunların çözümü konusunda esas olan komşuluk hukuku çerçevesinde sulh yoluyla çözümlemektir.

Bunların yanında apartmanda problemlerin çözümü konusunda kötü komşudan kurtulmak için apartman sakinleri arasında imza toplayarak kiracı komşunun evden çıkarılması gibi yaygın inanışlar vardır. Ancak bu doğru bir yöntem değildir. Apartmanlarda kiracıların imza toplanarak evden çıkarılması dava açılmadan mümkün değildir.

Tüm kat malikleri imza atmış olsa dahi kiracı evden çıkarılmaz. Kötü komşuyla mücadele etmenin tek yolu yargıya başvurmaktadır. Dava açılıp karar verilmeden kiracı komşu tahliye edilemez. Komşuluk ilişkisinin devamı için apartmanda yaşayanlar karşılıklı saygı ve anlayış ile birbirlerinin haklarına saygı göstererek birlikte yaşamalıdır. Bu aynı zamanda komşuluk hukukunun da bir gereğidir.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesi komşuların birbirlerine karşı sorumluluğunu, uymakla yükümlü oldukları kuralları belirlemektedir. Kat mülkiyeti kanunun 18. Maddesinin birinci fıkrasında kat maliklerinin, gerek bağımsız bölüm ve eklentileri, gerekse ortak yerleri kullanırken doğruluk kurallarına uymak, özellikle birbirlerini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek, onlara zarar vermemek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlü oldukları kabul edilmiştir. Aksi davranışlara karşı her bir kat maliki ya da kiracıya dava açma yolu tanımaktadır.

Sonuç olarak, apartmanda problemlerin çözümü konusunda kötü komşudan kurtulma yolunda imza toplamak gibi yanlış inanışlar yerine, önce komşu ile iletişim ve diyalog yolu denenmelidir. Eğer sorunların çözümü konusunda bir anlaşma sağlanamazsa, dava açılması mümkündür.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

 

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş