Apartmanda Stor Perde Yasal Mıdır?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Apartmanda Stor Perde Yasal Mıdır?
  • Apartmanda Stor Perde Yasal Mıdır?

  • Ekim 20, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Apartmanda Stor Perde Yasal Mıdır?

Apartmanda yaşam pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bunlardan birisi de binanın dış cephelerine takılan stor perdelerdir. Bağımsız bölüm camlarının dış kısmına takılan stor perde ana taşınmazın estetiğini bozduğu gerekçesiyle kat malikleri arasında şikayetlere neden olmaktadır. Peki apartmanda stor perde taktırmak yasal mıdır?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 18. maddesine göre kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kurallarına uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler.Yine aynı yasanın 19. maddesinin ikinci fıkrasında da; kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anataşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramayacağı öngörülmüştür.

Stor perdenin, ortak alan niteliğindeki dış duvara monte edildiği, bu hali ile sabit tesis niteliğinde olup, ve binanın estetiğini bozduğu, dış görünümü değiştirmektedir.634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’nın 19. maddesinin ikinci fıkrasına göre; ortak alana sabit tesis niteliğinde yapılan stor perde için kat maliklerinin beşte dördünün yazılı muvafakati gerektiğinden karar alınmadan stor perde takılamaz.

Kat maliklerinin yazılı izni olmadan stor perde takılamaz.

Aykırılık halinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen komşu hakkında diğer kat malikleri müdahalenin önlenmesi talepli davayı Sulh Hukuk Mahkemesinde açabileceklerdir. Ancak kat mülkiyeti hukukunun özelliği itibarıyla uygulamada kat maliki olmayan yönetici de kat malikleri kurulu tarafından yetkilendirilmesi halinde müdahalenin önlenmesi davasını açabilmektedir.

Kat Mülkiyeti Hukuku, yasal süreler ve koşullara bağlanmış olup, kapsamlı hukuk dallarından biridir. Takip edilmesi gereken birçok yasal prosedür içerdiğinden, bir Avukattan yardım alması tavsiye edilir.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş