Kiracının Otopark Hakkı Nedir? 

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Kiracının Otopark Hakkı Nedir? 
  • Kiracının Otopark Hakkı Nedir? 

  • Eylül 15, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Kiracının Otopark Hakkı Nedir? 

Toplu halde yaşam pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Nüfusun her geçen gün artışı ile birlikte araç sayısı da artmış. Bu durum apartmanlarda otopark sorunu yaşanmasına neden olmuştur. Apartman ve sitelerde kiracılara otopark hakkı verilmemesi gibi şikayetler sıklıkla yaşanmaktadır. Yeterli otopark alanı olmadığı durumlarda dahi kiracı ve kat maliki açısından herhangi bir ayrım yapılamaz.

Apartmanda ortak alanlar Kat Mülkiyeti Kanunumuzun 4. maddesinde açıkça düzenlenmiştir.

Buna göre ; Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.

-Temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,

– Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su,havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,

– Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.

Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya, faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.Kat Mülkiyeti Kanuna göre otoparklar da apartmanın ortak alanlarından sayılmış olup, tüm kat malikleri otoparklardan yararlanma bu yerlere girip çıkabilme hak ve yetkisine sahiptir. Apartman ve sitenin otoparkını hiç kimse dilediği gibi kullanamaz.

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 16. maddesine göre; kat malikleri anataşınmazın bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre maliktirler. Kat maliklerinin ortak yerlerdeki kullanma haklarının ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.Kat malikinin bağımsız bölümünü kira sözleşmesine dayalı olarak devamlı şekilde kullanan kiracılar da ortak yerlerden yararlanma hakkına sahiptirler. Bu kişiler, o bağımsız bölüm malikinin ardılı (halefi) olarak onun hakkı oranında ortak yerleri kullanabilirler.

Kiracının da ortak yerlerden yararlanma hakkı bulunduğundan kiracının otopark kullanımı engellenemez.  Otoparkın giriş kapısının kapalı tutulup kendisine anahtar verilmeyerek buradan yararlanmasını engellemek biçimindeki eyleme karşı kiracı mahkemeye başvurarak müdahalenin önlenmesini isteyebilir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş