ŞİDDET GÖREN KADINLARIN BAŞVURABİLECEĞİ KURUMLAR NELERDİR?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > ŞİDDET GÖREN KADINLARIN BAŞVURABİLECEĞİ KURUMLAR NELERDİR?
  • ŞİDDET GÖREN KADINLARIN BAŞVURABİLECEĞİ KURUMLAR NELERDİR?

  • Kasım 6, 2020
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07

Ülkemizde artık kanayan yara olan Kadına Şiddet konusu kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayatını oldukça kötü etkilemektedir. Kadınlarımız çocuklarına  veya aile bireylerine karşı bir eylem gerçekleşeceği korkusuyla yaşamak zorunda kalması hayatlarının çekilmez bir hale gelmesine neden olmaktadır.

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Enstitüleri tarafından gerçekleştirilen çalışmaya göre Türkiye’de eşi veya birlikte olduğu erkeğin fiziksel veya cinsel şiddetine maruz kalan kadınların yüzde 44’ü yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamadıklarını belirtmişlerdir.

Çalışmaya göre şiddet gören kadınların yaklaşık yarısı ilk kez, araştırma için yapılan görüşmeler sırasında başlarından geçenleri dile getirdikleri görülmüş. Eğitim durumu olmayan her on kadından yaklaşık altısı şiddeti kimseye anlatamamıştır.

Türkiye’de yaşayan kadınlar eş, sevgili, aile bireyleri tarafından sürekli şiddete maruz bırakılmaktadır.
Kadına yönelik şiddet farklı şekillerde ortaya çıkabilir;
1.Fiziksel
2.Duygusal
3.Cinsel
4.Ekonomik olmak üzere dört tiptir.
Ülkemizde kadınların en çok maruz kaldıkları şiddet türü FİZİKSEL ŞİDDETTİR.

Fiziksel şiddet mağduru kadınlar ruhsal problemlerin yanında ciddi sağlık sorunlarıyla da karşılaşmaktadır.

Kadına yönelik şiddet olgularının mağduru kadınlarda fiziksel şiddet yaşamış kadınlarda şu bulgular gözlenmektedir:
1.Sıyrıklar
2.Ekimozlar
3.Kemik çatlak ve kırıkları
4.İç organlarda yaralanmalar
5.Kanamalar

Fiziksel şiddet, boşanmaların en temel sebebidir. Boşanmak istemeyen eş, karısına fiziksel şiddet uygulamayı dahası öldürmeye teşebbüs etmekten bile çekinmemektedir. Bundan dolayı; saldırgan partnere boşanma kararı açıklanırken daha dikkatli olunması gerekmektedir.

Dünya Sağlık örgütü, kadının saldırgan partnerinden ayrılmayı planladığı durumlarda, bu kararını partnerinin önünde açıkça söylemesinin oldukça tehlikeli ve kritik olduğunu belirtiyor.
Kadınlar ayrılık kararını saldırgan partnerin olmadığı zamanda evi terk ederek, not bırakarak, veya sonrasında telefonla arayarak söylemelidir. Çünkü şiddet uygulayan erkekler, kadınlardan ayrılık kararını duydukları zaman ciddi bir öfke duyuyorlar.
Bunun en yoğun olduğu zaman ise ayrılık kararının kadınlar tarafından iletildiği andır. Ayrılık kararını yüz yüze söylemek yerine farklı yollarla iletmek, kadınları şiddetten ve cinayetten koruyabilen bir unsur olarak ifade edilmektedir.
Şiddete uğrayan kadınların nereden yardım alabileceklerini bilmelerinin bu durumla mücadele etmeleri açısından büyük önem izah etmektedir. Bu yüzden bu yazımızda mağdur kadınlarımız için hangi kurumlardan destek alması  gerektiği hakkında bilgi vereceğiz.

Şiddete uğrayan kadınların şu kurumlardan yardım almaları mümkündür.

Şiddete uğradığınızda veya uğrama tehlikesi altındayken başvurulabilecek olan kurumlar; kadın sivil toplum kuruluşları, Kadın Konukevleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, KOZA- Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, Alo 183 telefon hattı, Valilikler, Kaymakamlıklar, Cumhuriyet Başsavcılıkları, Aile Mahkemesi, Polis Merkezleri, Jandarma Karakolları, Sağlık kuruluşları, Belediyelerin Kadın Dayanışma Merkezleri, Baroların Kadın Dayanışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurullarıdır.

İçlerinde en önemlisi Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’dir.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM); Şiddete uğrayan ve şiddet uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişiler hakkında 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında tedbir kararı talep edilebilir.

Şehrinizde bulunan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin yerini bilmiyorsanız yaşadığınız yerin muhtarlığına veya kaymakamlığına başvurarak ŞÖNİM’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

ŞÖNİM’ler Barolarla koordinasyonlu bir şekilde çalışarak şiddete uğrayan kadınları Baroya yönlendirmektedir. Baro tarafından da  mağdur kadınlarımıza ücretsiz avukat ataması yapılmaktadır.

Kadın Konukevleri Nedir?

Kadın konukevleri fiziksel, ruhsal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara uğrayan kadın ve erkeklerin şiddetten korunması psikososyal ekonomik sorunlarının çözülmesi güçlendirilmesi ve bu dönemde varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının karşılanması suretiyle geçici kalabilecekleri yatılı hizmet kuruluşlarıdır.

Kadın konukevlerinde barınma hizmeti 6 ay süreli ile verilmektedir.
Ancak mağdur kadının özel durumlarına göre 6 aylık sürenin uzatılması da mümkündür.

Kadın konukevlerinde psikososyal destek barınma dönemi süresi içerisinde sağlanmaktadır. Bakanlık tarafından kadın konukevlerinde kalan kadınlara maddi yardım verilmektedir. Asgari ücretin yarısı tutarında kadınlara maddi yardım verilmektedir.

Hukuki destek Barolar tarafından verilir. Barınma süresi içerisinde rehberlik yardımı kadın konukevinde çalışan meslek elemanları tarafından verilir. Kadın konukevlerinde kalan çalışan annenin çocukları için kreş hizmeti verilir.

Kadınlara istihdam desteği verilir. Bu istihdam Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek kursları aracılığıyla verilir. İşkur desteğiyle kadınlarımız güçlendirmeye çalışılmaktadır.

Ankara’da yaşayan kadınlar için de Gelincik Merkezin’den yardım alması mümkündür.

Ankara’da ikamet ediyorsanız Ankara Barosu Gelincik Merkezi’ne de başvurabilirsiniz.

Ankara Barosu Gelincik Merkezi fiziksel şiddete, tacize, maruz kalan kadın ve çocuklar için ücretsiz hukuki destekte bulunmaktadır. Ankara Barosu Gelincik Merkezi, maddi durumu bulunmayan kadınlarımıza ücretsiz avukat ataması yapmaktadır. 7/24 saat açık telefon numarası 444 43 06’yı arayarak yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Bunun yanında;
Kadına yönelik şiddete karşı destek telefon hatları oluşturulmuştur.
ALO 183 SOSYAL DESTEK HATTI (7/24)
MOR SALKIM DERNEĞİ (7/24)
0531 033 88 44
MOR ÇATI
0553 408 19 90
ALO 155 POLİS (7/24)
-ACİL İÇİ ŞİDDET
-ACİL YARDIM HATTI
0212 656 96 96
0549 656 96 96
Şiddete maruz kalıyorsanız eğer bu telefon numaralarını arayarak da destek talebinde bulunabilirsiniz.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş