Depo, Daireye Dönüştürülür Mü?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Depo, Daireye Dönüştürülür Mü?
  • Depo, Daireye Dönüştürülür Mü?

  • Ekim 13, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Depo, Daireye Dönüştürülür Mü?

Tapu kaydında depo olarak kayıtlı bir bağımsız bölüm, daireye çevrilebilir. Depoların daire olarak kullanılmasını yasaklayan bir hüküm yasada yer almamakta ise de daireye dönüşmesi için yapılacak tadilatların binaya zarar vermemesi gerekmektedir. Çünkü her kat malikinin, binanın estetiğini korumak ve mimari durumuna aykırı değişiklikleri yapamayacağı kabul edilmiştir.

Deponun Daireye Dönüştürülmesi İçin Ne Yapılmalıdır?

Bir bağımsız bölümün tapuda ve projesinde yazılı niteliğinin değiştirilebilmesi ancak tüm kat maliklerince kabul ve imza edilerek bir değişiklik projesinin yazılmasına bağlıdır. Buna göre tapuda depo olarak gözüken bir bağımsız bölümün daireye çevrilmesi için öncelikle daireye dönüştürme süreci için tadilat projesinin alınması ve bu projenin tüm kat maliklerince onaylanmış olması gerekmektedir.

Deponun Meskene Çevrilmesi İçin Karar Alınması Gerekli Midir?

Tadilat projesinin geçerli olabilmesi için salt belediyece onaylanması yeterli olmayıp ana taşınmazdaki tüm bağımsız bölüm maliklerinin, bu bağlamda kat irtifak hakkı sahiplerinin tümünün katılım ve rızalarının bulunması gerekir. Kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin ya da bir başkasının, diğer kat irtifak hakkı sahiplerinin muvafakatı dışında kendi başına yaptırdığı ve onaylattırdığı tadilat projesinin geçerliliği ve öteki kat irtifakı sahiplerini bağlayıcılığı düşünülemez.

Başka bir anlatımla tüm kat irtifakı sahiplerinin muvafakatı olmadıkça, tadilat projesinin belediyece onaylanmış bulunması hukuki bir sonuç doğurmaz. Deponun meskene dönüşmesi için yasal prosedüre uyulmadan tadilatlar yapılması hukuka aykırı olacaktır. Bu yapılan tadilatlar nedeniyle her bir kat maliki mimari projeye aykırılık nedeniyle müdahalelerin önlenmesi davası açarak eski hale getirilmesini isteyebilecektir.

 Kat Mülkiyeti Hukuku, yasal süreler ve koşullara bağlanmış olup, kapsamlı hukuk dallarından biridir. Takip edilmesi gereken birçok yasal prosedür içerdiğinden, bir avukattan yardım alması tavsiye edilir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş