Boşanma Davası Nasıl İspatlanır?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Boşanma Davası Nasıl İspatlanır?
  • Boşanma Davası Nasıl İspatlanır?

  • Eylül 15, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Boşanma Davası Nasıl İspatlanır?

Boşanma davaları ispatı zor olan dava türlerinden bir tanesidir. Bu nedenle bu tür davaların ispatı noktasında deliller önem arz etmektedir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “İspat hakkı” başlığını taşıyan 189/2. maddesinde; “Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.” hükmü ile açıkça hukuka aykırı olarak elde edilmiş delilerin ispat gücü olmayacağı kabul edilmiştir.

Bir vakıanın ispatı için gösterilen delillerin caiz olup olmadığını mahkeme değerlendirir. Ancak önemle belirtmeliyiz ki hukuka aykırı yol ve yöntemlerle elde edilen deliller meşru kabul edilmez.  Mahkemede de kullanılması mümkün değildir.

 Boşanma Davasında Deliller Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davalarında araştırılması gereken hususlar ve deliller; tanık beyanları, telefon görüşme kayıtları, ekonomik ve sosyal durum araştırmaları, çalışanlar için maaş bordrosu, emekliler için ise aylıklarını gösteren belgeler, sağlık raporları (akıl hastalığı iddiası varsa), darp raporları, velayet düzenlemesi için sosyal inceleme raporları, sosyal medya içerikleri, uçak veya otel kayıtları, fotoğraflar, banka kayıtları, nüfus kayıtları vs. olarak ifade edebiliriz.

Yargıtay elektronik ortamdan elde edilen resimler ve elektronik ortamda (sosyal paylaşım sitesi kullanılarak) yapılan görüşmelere ilişkin çıktıları kesin delil değil, takdiri delil olarak kabul etmiştir. Elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcılar, ancak diğer delillerle desteklendikleri takdirde olarak hükme esas alınabilir. Bu verileri tek başına vakıaların ispatına yeterli olmadığı Yüksek Mahkemece kabul edilmiştir.

Boşanma davasında mahkeme sunulan deliller kişisel verilerin de konusu oluşturmaktadır. Kişisel verilen sahibinin izni olmadan kaydedilmesi, paylaşılması suçtur.

 Kişisel Veri Nedir

Kişisel veri; kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiye kişisel veri diyoruz. Bir kişinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, adres, telefon numarası, fiziksel özellikleri, ses kaydı, pasaport numarası, özgeçmişi, hobileri vs. daha fazla örnekle çoğaltılabilir yani bir insanı tanımlayan her şey o kişinin kişisel verisidir. Bunun dışında kanunda sayılan bir de özel nitelikli kişisel veri kavramı vardır.

Bunlar ise; kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili veriler ile biyometrik ve genetik veriler kanunda sınırlı olarak sayılmıştır. Yukarıda ifade edilen kişisel verileri hukuka aykırı kullananlara karşı cezai ve hukuki yaptırım yolu açıktır.

Boşanma Davasında Hukuka Aykırı Deliller Nelerdir?

Türk Hukuk Sistemimizde bir davada ileri sürülebilecek her türlü delilin mutlaka hukuka uygun yollardan elde edilmiş olması, eş söyleyişle yasak delil niteliğinde olmaması esası getirilmiştir. Bir delilin mahkemece kabul edilmesi için, o delilin usulsüz ve hukuka aykırı olarak yaratılmamış olması ve hukuka aykırı biçimde elde edilmemesi şarttır.

Yasak delilin kapsamına hukuka aykırı bir şekilde yaratılan deliller ile hukuka aykırı yol ve yöntemlerle elde edilen deliller girdiğinden artık bu kapsamda kabul edilen deliller hiçbir şekilde hukuka uygun ve meşru bir delil olarak kabulü olanaklı değildir.

Eşlerden birinin rızası olmaksızın elde edilen Whatsapp yazışmaları, mesaj kayıtları, videolar, fotoğrafların Yargıtay’a göre yasak delil olup olmadığı tartışmalıdır. Özellikle Kişisel verilerin Korunması Kanunu kabul edilmesinden sonraki Yargıtay kararlarında hukuka aykırı delil kararları verilmeye başlanmıştır.

Örneğin; Yargıtay bir kararında, sahte profil oluşturup paylaşımlarda bulunmak veya kişi profillerinde hesap sahibinin bilgisi, muvafakatı ve izni olmaksızın yapılan paylaşımların delil olarak sunulması halinde, bunların 6100 Sayılı HMK’nun 189/2. maddesi kapsamında hukuka aykırı delil kabul edilmesi gerektiğini kabul etmiştir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

 
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş