Süs Havuzu Ruhsat Gerektirir Mi?
Apartman ve sitelerin olmazsa olmazı süs havuzlarıdır. Özellikle binaların dış mekanlarına görünümü güzelleştirmek amacıyla süs havuzları yapılıyor. Süs havuzları, genellikle apartman ve sitelerin bahçelerine estetik bir değer katan önemli unsurlardandır. Bahçe, Kat Mülkiyeti Kanuna göre ortak alandır.
Kat Mülkiyeti Yasasının 19.maddesinin ikinci fıkrasına göre kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin 4/5′ inin rızası olmadıkça ortak yerlerde inşaat, onarım, tesisler ve değişiklik yapamazlar. Ortak yer niteliğindeki bahçeye süs havuzu yapılması konusunda kat malikleri kurulundan karar alınması şarttır. Ayrıyeten süs havuzu inşai faaliyet gerektirdiği için imar hukuku açısından da kural olarak ruhsat alınması zorunludur.
Süs Havuzu Ruhsata Tabi Midir?
İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir. Ancak bazı istisnai durumlarda ruhsat alınması gerekmez. İmar Kanunu 21. madde de yapı ruhsatı düzenlenmiştir.
‘‘Bu kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden(…) (1) yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir. Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değiştirmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz. Ancak; derz, iç ve dış, sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi değildir.
Belediyeler ve valilikler mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin etmeye yetkilidir. Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce yapılmış olan yapılar da bu hükme tabidir.’’
Süs havuzları, küçük ve derinliği 1 metreyi geçmeyen yapılardır. Süs havuzu kural olarak ruhsat gerektirmez. Ancak havuzun, süs havuzu vasıflarında olup olmadığının belirlenmesi ve kullanım amacının süs havuzuna uygun olması gerekir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.