Manzara İhlali Davası Nedir?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Manzara İhlali Davası Nedir?
  • Manzara İhlali Davası Nedir?

  • Mart 2, 2025
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Manzara İhlali Davası Nedir?

Toplu yaşamın en büyük problemlerinden olan ortak alan sorunu manzara ihlallerine de neden oluyor. Apartman ve sitelerde ortak yerlere dikilen devasa ağaçların aşırı yükselmesi bağımsız bölümlerin manzarasını engellemektedir.

Manzara kaybı nedeniyle konutun değerinin düşmesinin yanında bu durum psikolojik açıdan kat malikini de olumsuz etkilemektedir. Peki manzarası kapanan kat maliki ne yapmalıdır? Bu sorunu Kat Mülkiyeti Hukuku açısından ele aldığımızda manzara ihlaline neden olan ağaçlar, bitkiler, ortak yerlere ekilmişse dava açarak ağacın veya bitkinin kaldırılması istenebilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 4 sayılan ortak yerler tüm kat maliklerine ait olup, kimse dilediği gibi bu yerleri kullanamaz, kendisine özgüleyemez. Manzara kapatan ağaç, bitki vs ortak yere dikilemez. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’nın 18. maddesinin birinci fıkrasında, kat malikinin, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler hükmüne yer verilmiştir. Yasanın bu açık hükmü dikkate alınarak ortak yerlere manzara kapatacak şekilde ağaçlar dikilmesi hukuka aykırıdır. Her bir kat maliki dava açmak suretiyle hakimin müdahalesini isteyebilir.

Kat Mülkiyeti Kanununda mahkeme başvuru hakkı hakimin müdahalesi alt başlığı altında düzenlenmiştir. Buna göre ; kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, ana gayrimenkulün bulunduğu yerde dava açabilir. Manzara Davası, KMK’nun EK-1 maddesindeki, “Bu Kanunun uygulanmasından doğacak her türlü anlaşmazlık Sulh Hukuk Mahkemelerinde çözümlenir” hükmü gereğince manzara davası da Sulh Hukuk Mahkemesinde görülecektir.

Kat Mülkiyeti Hukuku, yasal süreler ve koşullara bağlanmış olup, kapsamlı hukuk dallarından biridir. Takip edilmesi gereken birçok yasal prosedür içerdiğinden, bir Avukattan yardım alması tavsiye edilir.

 

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş