Koruma Kararı İle Velayet Düzenlemesi Yapılabilir Mi?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Koruma Kararı İle Velayet Düzenlemesi Yapılabilir Mi?
  • Koruma Kararı İle Velayet Düzenlemesi Yapılabilir Mi?

  • Kasım 30, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Koruma Kararı İle Velayet Düzenlemesi Yapılabilir Mi?

Aile içi şiddet, ülkemizdeki en önemli sorunlardan biridir. Devlet, şiddet mağdurunun korunması için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak zorundadır. Devletin pozitif yükümlülüğü kapsamında 6284 sayılı Kanun’da, şiddeti önlemeye ve şiddet mağdurlarının korunmasına yönelik koruyucu ve önleyici tedbir kararları düzenlenmiştir.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurunun korun­ması amacıyla 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Ka­nun, 8 Mart 2012’de yürürlüğü girmiştir. 6284 sayılı Dair Kanun’un tanıdığı yetki ve sağladığı olanaklar çerçevesinde, gerekli koruma tedbirlerinin alınabilmesi şiddet mağdurları için büyük önem arz etmektedir.

Şiddet mağduru sadece kadınlar değil çocuklar da olabilmektedir. Bu nedenle çocukları korumak adına velayet düzenlemesi 6284 sayılı kanunda düzenlenmiştir. 6284 sayılı kanun kapsamında alınan tedbir kararlarından birisi de velayet düzenlenmesi kararıdır.

 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkındaki Kanun’da hâkimin, boşanma olmasa bile velayet değişikliği yapabileceği hükmedebileceği düzenlenmiştir.
6284 Sayılı Kanunda Velayet Tedbiri Nedir?

Anayasa madde 41/son;” Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır.” İşte bu nedenle 6284 sayılı kanun’da yer alan tedbirlerin yanında TMK hükümlerine göre şiddet mağduru çocuğa ilişkin ‘‘velayet’’ hususlarında da karar verilebilecektir.

Boşanma kararı olmasa bile hakim, 6284 sayılı kanun kapsamında çocuğuna şiddet uygulayan kişinin çocuk üzerindeki velayet hakkını kaldırabilecektir.

6284 sayılı Kanun’un 5/3. Maddesine göre ” Bu kanun’da belirtilen tedbirlerde birlikte hakim, 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanun’un da yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirler ile 4721 sayılı Kanun hükümlerine göre velayet, kayyım, nafaka ve kişisel ilişki kurulması hususlarında karar vermeye yetkilidir.”

Bu hüküm gereğince hakim, 6284 sayılı Kanun’da düzenlenen tedbirlerle birlikte, çocuğun üstün yararı ilkesi gereğince 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer alan şiddet mağdurunu koruyan velayet, kayyım, nafaka ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair tedbirlere karar verebilir.Şiddet eylemlerine maruz kalan çocuğun korunmasına yönelik diğer tedbirlerden netice alınamaz veya bu tedbirlerin yetersiz kalacağı kanaatine önceden ulaşılırsa hakim tarafından velayetin kaldırılmasına karar verilir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş