Kaporanın İadesi İstenir Mi?
Kapora, bir anlaşmayı güvence altına almak amacıyla ödenen ön avans veya depozittir. Taşınmaz alım satımlarında asıl ödemeyi yapmadan önce satıcıya “kapora” olarak bir miktar para verilmektedir.Ticari hayat uygulamasında kaparo verilmesi çok yaygındır. Kapora, genellikle bir mal veya hizmet alımı-satımında ya da kiralama gibi anlaşmalarda kullanılır.
Ülkemizde genellikle ‘‘gayrimenkul alım satım ve komisyon” sözleşmesi adı altında taşınmaz satışı yapılarak, kaparo bedeli istenmektedir. Satış işlemi sırasında alıcının da satıcının da cayma hakkı bulunur. Sözleşmeden cayılması halinde de kaporanın iadesi istenebilmektedir. Peki kaporanın iadesi mümkün müdür?
Tapulu taşınmazın satışına dair yapılan gayrimenkul alım satım ve komisyon sözleşmeleri, adi yazılı şekilde yapıldıysa geçerli değildir.
Geçersiz sözleşmeler taraflarına geçerli sözleşmelerde olduğu gibi hak ve borç doğurmaz.Bu nedenle ödenen kapora bedeli de geçersizdir.
Kaporanın iade edilmemesi durumunda, yasal yollara başvurulması gerekmektedir.
Taşınmaz Satış Sözleşmeleri Nasıl Yapılmalıdır?
Tapuda kayıtlı taşınmazın mülkiyetinin başkasına devri ya da devir vaadini öngören sözleşmenin geçerli sayılması, Borçlar Kanunu 213, Tapu Kanunu 26, Noterlik Kanunu 60 ve Türk Medeni Kanunu’nun 706. maddeleri uyarınca resmi şekilde yapılmasına bağlıdır. Burada öngörülen şekil, sözleşmenin geçerlik koşulu olup, kamu düzenine ilişkindir ve resen dikkate alınır.
Gayrimenkul devrine ilişkin yapılan sözleşmeler (satış vaadi şeklinde) yalnızca noterde veya tapuda gerçekleştirilebilir.Bu sebeple eğer kapora konusu olan taşınmaz satış sözleşmesi resmi şekilde düzenlenmemiş ise hukuken geçerli değildir. Cezai şart, asıl borca ilişkin fer’i haklardan olup, geçerli olmayan taşınmaz satış sözleşmesinde düzenlenmiş olan cezai şart da geçersizdir. 6098 sayılı Kanun’un 77 nci maddesi uyarınca, taraflar verdiklerini sebepsiz zenginleşme kurallarına göre geri isteyebilir. Kapora da sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca geri alınabilecektir.
Kapora İadesi, yasal süreler ve koşullara bağlanmış olup,takip edilmesi gereken birçok yasal prosedür içerdiğinden, bir Avukattan yardım alması tavsiye edilir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.