Kadın Sığınma Evinin Şartları Nelerdir?
Şiddet olaylarının artması sığınma evlerine talebi de artırmıştır. Şiddet mağdurunun korunması için kurulan kadın sığınma evleri şiddetle mücadelede büyük rol oynamaktadır. Kadın Sığınma Evi, şiddete uğrayan veya risk altındaki kadınların yaşı küçük çocuklarıyla birlikte geçici süre ile kalabilmesi amacıyla kurulmuş. Ülkemizde bu hizmeti başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü olmak üzere, sicil toplum kuruluşları, belediyeler, kaymakamlıklar ve valilikler yürütmektedir.
Türkiye’de her ilde kadın sığınma evleri bulunmaktadır. Türkiye’de 2024 Yılı Ocak Ayı itibariyle 81 ilimizde 82 ŞÖNİM ve 149 Kadın Sığınma Evi vardır. Ankara’da 1 ŞÖNİM, 4’ü Bakanlığa Bağlı 4’ü Belediyelere bağlı olmak üzere toplamda 8 Kadın Sığınma Evi vardır.
Kadın sığınma evinde kalma süresi 6 ay olup, özel nedenlerle bu süre 6 ay daha uzatılabilmektedir. 0-12 yaş arasında kız ve erkek çocuklar anneleriyle kadın sığınma evinde kalabilir.
Kadın sığınma evinde şiddet mağduru kadınlara iş ve meslek edinmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Kadının bağımsız hayata geçme sürecinde maddi ve manevi olarak destek verilmektedir. Barolar aracılığıyla ücretsiz avukat ataması ile hukuki hizmet sağlanmaktadır. Tüm bunların yanında herhangi bir geliri olmayan şiddet mağduru kadınlara her ay harçlık düzenlenerek maddi destek de verilmektedir.
Şiddet mağduru veya şiddete uğrama riski olan kişilerin başvurabileceği bir diğer adreste ŞÖNİM’dir.
Şiddet Önleme Ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Nedir?
Şiddet önleme ve izleme merkezi, şiddet uygulayan ve şiddete maruz kalanlara yönelik verilen tedbirlerin uygulanmasını takip eden izleme yapan birimdir. Bu merkezden hukuki ve psikolojik destek almak mümkündür.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.