Kadın Sığınma Evi Nedir?
Ülkemizde artık kanayan yara olan Kadına Şiddetle mücadele kapsamında en önemli birimlerden birisi de Kadın sığınma evleridir. Kadın sığınma evi bir diğer ifadeyle kadın konukevi kadına yönelik şiddet olaylarına çözülmesi için açılmış sosyal hizmet kuruluşlarıdır. Fiziksel, duygusal, psikolojik, ekonomik vs şiddete uğrayan kadınların korunması ve güçlendirilmesi ihtiyaçlarının karşılanmak üzere kalabilecekleri yatılı sosyal hizmet kuruluşudur.
Kadın Sığınma Evine Nasıl Başvurulur?
Şiddet mağduru kadın, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerini (ŞÖNİM), kolluk kuvvetlerine, sosyal hizmet merkezlerine, adli mercilere veya ALO 183 hattını arayarak kadın sığınma evine müracaat edebilir.
Türkiye’de her ilde kadın sığınma evleri bulunmaktadır. Türkiye’de 2024 Yılı Ocak Ayı itibariyle 81 ilimizde 82 ŞÖNİM ve 149 Kadın Sığınma Evi vardır. Ankara’da 1 ŞÖNİM, 4’ü Bakanlığa Bağlı 4’ü Belediyelere bağlı olmak üzere toplamda 8 Kadın Sığınma Evi vardır.
Kadın Sığınma Evinde Ne Kadar Süre Kalabilir?
Boşanmak isteyen ancak kalacak bir yeri olmayan kadınlarımızın barınma ihtiyacını kadın sığınma evleri (Kadın Konukevi) karşılamakta, hayatta kalmak için sığınma evleri kadınlar için çoğu zaman kurtarıcı bir mekanizma olmaktadır.
Kadın Sığınma Evinde şiddet mağduru kadınlar, çocukları ile beraber geçici olarak kalabilmektedir.
Kadın Sığınma Evlerinde en fazla kalma süresi 6 ay olarak belirlenmiştir.
Kadın Sığınma Evinde Verilen Hizmetler Nelerdir?
Kadının bağımsız hayata geçme sürecinde maddi ve manevi olarak destek verilmektedir. Kadınların ruhsal iyiliğinin sağlanması amacıyla psikolojik destek verilir. Her kadın için bir psikolog, sağlık ihtiyacı için bir hemşire ve çocuğu varsa da çocuk gelişimci ve öğretmen görevlendirilir. Şiddet mağduru kadınlara sosyal yardım kuruluşlarına yönlendirilerek hizmet alması sağlanır.
Kadınların ihtiyaçları doğrultusunda adli destek ile ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirilir. Barolar ve Baroların Adli Yardım Kurulları aracılığıyla şiddet mağduru kadınlara Avukatlar yardımıyla hukuki destek verilir. Mağdur kadınların talebi halinde 6284 sayılı yasa kapsamında koruma ve uzaklaştırma kararları ŞÖNİM aracılığıyla talep edilir.
Süreç içerinde mağdur kadınların, iş hayatına atılması amacıyla istihdamı desteklenir. Şiddet mağduru kadının işe başlaması durumunda çocuğu varsa çocuk için kreş hizmetlerinden faydalandırılır. Tüm bunların yanında herhangi bir geliri olmayan şiddet mağduru kadınlara her ay harçlık düzenlenerek maddi destek de verilir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.