Apartman Ve Sitelerde Süs Havuzu Yapımı

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Apartman Ve Sitelerde Süs Havuzu Yapımı
  • Apartman Ve Sitelerde Süs Havuzu Yapımı

  • Mart 6, 2025
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Süs Havuzu Kararı Nasıl Alınır?

Apartman ve sitelerde dış mekanları güzelleştirme amacıyla süs havuzları yapılıyor. Süs havuzları, görsel açıdan ana taşınmaza katkı sağlamanın yanında kat maliklerine de huzur veren bir atmosfer sunuyor. Dekoratif amaçlarla kullanılan, estetik bir görünüm sağlayan süs havuzları binalarda özellikle bahçeye inşa edilmektedir.

Ortak yerler Kat Mülkiyeti Kanun Madde 4’de sayılmıştır. Buna göre; Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.

-Temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,

-Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su,havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,

-Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri,

Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya, faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.

Bahçe de Kat Mülkiyeti Kanuna göre ortak alandır.
Ortak yer niteliğindeki bahçeye süs havuzu yapılması konusunda kat malikleri kararı alınması şarttır.

634 sayılı Kanun’un 19 uncu maddesinde; “Anataşınmazın ortak yerlerinde kat maliklerinin 4/5’inin yazılı muvafakat olmadıkça tesis ve değişiklik yapılamayacağı” hükmüne yer verilmiş olup, bu muvafakat sağlansa dahi bir bağımsız bölümün niteliğine uygun olarak kullanılmasını engellememesi veya bu tesis ve değişikliğin bağımsız bölüm malikini rahatsız etmemesi Yargıtay uygulamalarıyla kabul edilmektedir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş