Ortak Alanlara Bariyer Konulabilir Mi?
Binalarda araçların veya yayaların geçişini düzenlemek ya da sınırlamak için konulan bariyerler sorunlara neden olmaktadır. Ortak yerlere konulan bariyerler giriş ve çıkışa mani oluyor. Bina sakinlerinin araçlarını rahatça park etmesini de engellemektedir. Peki ortak alanlara bariyer konulması yasal mıdır?
Apartman ve sitelerde huzur ve esenliğin sağlanması 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunda yer alan hükümlere uyulması ile olur. Kat Mülkiyeti Yasası’nın 18. maddesine göre kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kurallarına uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirlerinin haklarını çiğnememekle karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Ortak yerler, tüm kat maliklerine aittir. Kimse ortak yerleri dilediği gibi kullanamaz. Ortak alanlara bariyer gibi kapatmalar yapılarak kat maliklerinin geçişi engellenemez.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 19. maddesinin 1. fıkrasında, kat malikleri ana taşınmazın bakımı ve mimari durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecbur olduğu; 2. fıkrasında ise kat maliklerinden birinin, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramayacağı hükme bağlanmıştır.
Kat malikleri kurulu apartmanın ortak yerlerinin kullanımı ile ilgili tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğu ile karar alabilir. Ancak bu kararın mimari projede oybirliğini gerektiren esaslı değişiklik yapmaması, imar mevzuatına aykırı olmaması ve diğer bağımsız bölüm maliklerinin bağımsız bölüm veya eklentilerini kullanımını engellememesi gerekir.
Kat malikleri kararı olmadan kat maliklerinin ortak alanlardan yararlanmalarının önlenmesi engelleyen bariyerler yapılamaz. Aksi halde her bir kat maliki dava açarak bariyerlerin kaldırılmasını isteyebilir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek-1 maddesinde, bu Kanunun uygulanmasından doğacak her türlü anlaşmazlığın sulh hukuk mahkemesinde çözümleneceği hükme bağlanmış olup, bariyerlerin kaldırılması davası Kat Mülkiyeti Kanununun uygulanmasından kaynaklandığından dava Sulh Hukuk Mahkemesinde görülecektir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.