Kişinin Fotoğrafının Paylaşılması Suç Mudur?
Özel hayat, kişinin üçüncü kişilerle bilinmesini istemediği sadece kendi yakınlarıyla paylaştığı alandır. Özel hayat bireyin güvencesi olup, Anayasada ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde teminat altına alınmıştır. Özel hayatın gizliliğinin ihlali çoğunlukla internet ortamında sosyal medya platformu üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Kişinin kamuya açık alanda bulunması onun görüntüsünün veya sesinin paylaşılacağı anlamına gelmemektedir.
Kişinin rızasıyla görüntüsünün kaydedilmesi onun ifşa edilmesine de rızasının olduğu anlamı taşımaz. Kaydın rızayla olmasının hiçbir anlamı yoktur.
Kişinin özel hayatına ilişkin görüntüsünün rızası dışında ifşa edilmesi, yayılması, açığa vurulması, afişe edilmesi, ilan edilmesi, kamuoyuna duyurulması, aleniyet kazandırılması özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturur.
Özel hayat gizliliğini ihlal neden olan eylem, kişinin toplum içindeki konumu, mesleği, görevi, kamuoyu tarafından tanınıp tanınmadığı, dışa yansıyan davranışları, sosyal ilişkileri, içinde bulunduğu fiziki çevrenin özellikleri, müdahalenin derecesine göre değişebilmektedir. Örneğin, ünlü birinin dışarda görüntüsünün çekilmesi özel hayatın gizliliği suçunu oluşturmayacaktır.
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu Türk Ceza Kanunumuzun 134. maddesinde düzenlenmiştir. TCK 134/1 Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. TCK’nın 134/2. maddesinde Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur’’ denilmektedir.
Yasaya göre, ilk fıkra açısından görüntü veya sesin kaydedilmesi, ikinci fıkra açısından ise bu kayıtların ifşa edilmesi yeterli olup, başkaca bir neticenin doğması veya mağdurun zarara uğramış olması gerekmez. Rızası dışında görüntü ve seslerin ifşa edilmesi durumunda bu suç oluşacaktır.
Hangi Eylemler Özel Hayatın Gizliliği Suçunu Oluşturmaz?
Bu suç için hukuka uygunluk nedenleri düzenlenmiştir.
*Kolluk eylemlerinin faaliyetleri Ceza Muhakemesi Kanunumuzda hukuka uygunluk nedeni olarak kabul edilmiştir.
*Boşanma, velayet ve ceza davalarında tarafı olduğu takdirde meşru bir amaca dayalı kayıtlar suç oluşturmaz. Elde edilen delilin durumu tespit amaçlı yapılması ve kötüniyetli olmaması gerekmektedir.
*Ani gelişen olaylarda davada delil amaçlı kullanılması halinde kayıtlar hukuka uygun kabul edilir.
*Ünlü kişilerin özel hayatları aleni olması sebebiyle özel hayatın gizliliği suçu oluşmaz.
*Basın özgür olup haber verme hakkı vardır. Ancak basında haberin; gerçek, kamuoyunu ilgilendirmesi, güncel olması ve toplumsal ilgi uyandırması gerekir. Bu takdirde basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilir. Özel hayatın gizliliği suçu oluşmaz.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.