Bina Güçlendirme Kararı Nedir?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Bina Güçlendirme Kararı Nedir?
  • Bina Güçlendirme Kararı Nedir?

  • Ekim 11, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Bina Güçlendirme Kararı Nedir?

Ülkemizin deprem kuşağında yer alması deprem bilincinin doğmasına neden olmuştur. Depreme karşı bilincin yerleşmesiyle beraber bina güçlendirme talebi de artırmıştır. Bina güçlendirilmesi ve dayanıklılıklarının artırılması, depremin oluşturacağı tahribatın önüne geçebilmektedir. Peki bina güçlendirilmesi için mahkemeye başvurmak gerekir mi?

Bina güçlendirme kararının nasıl alınacağı konusu 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda düzenlenmiştir.634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 19. maddesine göre kat malikleri, ana taşınmazın bakımı ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecbur olup, ana taşınmazın acilen onarılması gerektiğinin veya güçlendirilmesinin zorunlu olduğu hallerde hukuki yollara başvuru yapılabilir. Bu durumda depreme karşı nasıl ve ne şekilde güçlendirme yapılacağı ve güçlendirme bedeline ilişkin hususlar mahkemece tespit edilecektir.

Bina Güçlendirme Kararı Nasıl Alınır?

6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 8. maddesinin 5. fıkrası riskli yapının yıktırılması yerine güçlendirilmesinin istenilmesi durumunda riskli yapının yıktırılması için ikinci fıkra uyarınca maliklere verilen süreler içerisinde; maliklerce, güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunun tespit ettirilmesi, Kat Mülkiyeti Kanununun 19. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şekilde güçlendirme kararı alınması, güçlendirme projesinin hazırlatılması ve imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması gerekir. Güçlendirme işi, yapılacak güçlendirmenin mahiyetine göre ruhsatı veren idare tarafından belirlenecek süre içerisinde tamamlandıktan sonra tapu kaydındaki riskli yapı belirtmesinin kaldırılması için müdürlüğe başvurulur.” demek sureti ile yapının güçlendirilmesine olanak sağlamaktadır.

Bina Güçlendirme Kararı İçin Kat Maliklerinin Rızası Şart Mıdır?

Bina güçlendirmenin gerekli olduğunun tespiti halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmamaktadır. Her kat maliki, ana taşınmazın güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun bilimsel olarak tespit edilmesi halinde diğer maliklerin rızası olmasa dahi güçlendirmenin yapılmasını isteyebilir.

Bina Güçlendirme Masrafı Kimden Alınmalıdır?

Her kat maliki bina güçlendirme masraflarını ödemek zorundadır. Aksi halde buna karşı çıkanlara karşı, binanın güçlendirilmesini ve bunun gerektiği masrafların kat maliklerinden tahsili için eda davası açabileceği Yargıtay uygulamalarında kabul edilmektedir. Bina güçlendirme kararı alındıktan sonra 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 35. maddesinin (d) bendi uyarınca anataşınmazın korunması, onarımı ve bakımının yöneticinin görevleri arasında olduğu, yöneticinin bu işi kat maliklerinden toplayacağı avansla yapacağı dikkate alınarak güçlendirme maliyetinin ana taşınmaz kat maliklerinden avans niteliğinde olarak Kat Mülkiyeti Kanunun 20/b maddesi uyarınca arsa payları da dikkate alınarak toplaması gerekir.

 


Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş