Zorlama Hapsi Kararına İtiraz Edilebilir Mi?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Zorlama Hapsi Kararına İtiraz Edilebilir Mi?
  • Zorlama Hapsi Kararına İtiraz Edilebilir Mi?

  • Kasım 5, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Zorlama Hapsi Kararına İtiraz Edilebilir Mi?

Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet, ülkemizdeki en önemli sorunlardan biridir. Devletin kadına şiddeti önlemek için 6284 Sayılı Kanun kabul edilmiştir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurunun korun­ması amacıyla 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Ka­nun, şiddet mağdurlarını korumaktadır. 6284 sayılı Kanun’da, şiddeti önlemeye ve şiddet mağdurlarının korunmasına yönelik koruyucu ve önleyici tedbir kararları düzenlenmiştir. Bu tedbir kararları işyeri değişikliği, uzaklaştırma kararı, adres ve kimlik gizliliği, şiddet mağduruna nafaka hükmedilmesi gibi çok sayıda koruyucu ve önleyici tedbir kararları verilmektedir.

Zorlama Hapsi Nedir?  

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu’nun 13 maddesinde ‘‘Tedbir kararlarına aykırılık’’ başlığı altında düzenlenmiştir. Tedbir ka­rarının tefhim ve tebliğ işlemlerinde, tedbir kararına aykırılık hâlinde şiddet uygulayan hakkında zorlama hapsinin uygulanacağı ihtarının yapılacağı açıkça düzenlenmiştir.

 Zorlama hapsinin amacı, koruma kararına uyulmasına sağlamaktır. Aksi halde koruma kararlarına karşı aykırılık halinde hapis cezası gündeme gelecektir.
Zorlama Hapsi Kaç Gün Sürer?

6284 Sayılı Kanun madde 13’e göre hakkında tedbir kararı verilen şiddet uygulayan, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi hâlinde, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hâkim kararıyla üç günden on güne kadar zorlama hapsine tabi tutulur. Tedbir kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi on beş günden otuz güne kadardır. Ancak zorlama hapsinin toplam süresi altı ayı geçemez.

 Zorlama Hapsine İtiraz Edilebilir Mi?

Tedbir kararına aykırılık durumunda, şiddet mağduru kişinin Aile Mahkemesi’ne şikayeti üzerine, şiddet uygulayan hakkında zorlama hapis cezasına hükmedilir. Bu karar şiddet uygulayana tefhim veya tebliğ edilir. Şiddet uygulayanın kararın kendisine bu kanun hükümlerine göre verilen kararlara karşı tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde Aile Mahkemesine itiraz edebilir.

6284 Sayılı Koruma Kanunu’nun, tedbir kararı isteyen kişiye herhangi bir ispat mükellefiyeti getirmemesi; bir tarafı korumak isterken diğer tarafı mağdur etmektedir. “Delilsiz-Belgesiz” verilmiş bir tedbir kararı, uygulamada kötüye kullanılabilecek zorlama hapsine dönüşmektedir. 6284 Sayılı Kanun’un 13. maddesinin 1.fıkrasında, şiddet uygulayanın, hakkında verilen tedbir kararını ihlâl etmesi durumunda, zorlama hapsine karar verileceği öngörüldüğüne göre, tedbir kararının ihlâl edilip edilmediği konusunda tam ispat ilkeleri uyarınca delil ve belge değerlendirmesi yapılması ve tedbir kararının ihlâl edildiği konusunda tam kanaate ulaşılamadığı takdirde zorlama hapsine karar verilmemesi gerekir.

Zorlama hapsi kararı için, tedbir kararının ihlal edildiğinin ispatı gerekir. Bu ispat için ikrar, tanık, kamera kayıtları gibi kuvvetli deliller ihlalin tespitinde önem arz eder.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş