Tapu Kaydı Nasıl Düzeltilir?
Taşınmazların tapu kaydına işlenirken yanlış ya da hatalı yazılması mümkündür. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 1027. maddesi uyarınca ‘‘İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı, ancak mahkeme kararıyla düzeltilebilir.’’ Hükmü gereğince Tapudaki bu yanlışlıkların düzeltilmesi için dava açılması gerekmektedir.
Tapu kaydındaki kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davası, Tapu Sicil Tüzüğünün 25. maddesinde belirtilen ve kütükte bulunması zorunlu olan kimlik bilgilerinden tapu malikinin adı ile soyadı, baba adındaki yanlışlıkların düzeltilmesini amaçlar.
Tapu Kaydındaki Kimlik Bilgileri Düzeltilebilir Mi?
Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme davalarının kaynağını oluşturur. Bu tür davalarda kimlik bilgileri düzeltilirken taşınmaz malikinin değişmemesi, diğer bir anlatımla mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekir. Nüfus müdürlüğünden, talep konusu taşınmazların tapu kayıtlarında malik olarak görünen kişi ile aynı kimlik bilgilerine sahip bir başka kişi veya kişilerin nüfus kayıtlarında bulunup bulunmadığı mahkemece araştırılması zorunludur.
Görevli Mahkeme Neresidir?
Tapu kayıtlarında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davaları da 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 382. maddesinde belirtilen çekişmesiz yargı işlerinden sayılır. Kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davaları Sulh hukuk Mahkemelerince görülmektedir.
Yetkili Mahkeme Neresidir?
Tapu kayıtlarında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi davalarında yetkili mahkeme, HMK m.12 uyarınca taşınmazın aynıyla ilgili olduğundan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.