Merdiven Boşluklarına Eşya Konulabilir Mi?
Apartmanlarda yaşanan en büyük problemlerden biri ortak alan müdahaleleridir. Günümüzde apartmanlarda en sık rastlanan ortak alan sorunlarından biri de merdiven boşluklarına eşya konulmasıdır. Merdiven altlarına eşya bırakılması diğer kat maliklerinin geçişini engelleyerek ortak yerleri haksız yere işgal etmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 18. maddesi gereği ortak alanları kullananlar, diğer kat maliklerin yararlanmasını engelleyici kullanım yapamazlar. Aksi halde bu durum Kat Mülkiyeti Kanuna aykırılık teşkil etmektedir.
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 4. maddesine göre apartman ortak kullanım alanları belirlenmiştir. Buna göre; ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.
*Temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,
* Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su,havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,
* Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleridir.
Kanunda sözü edilen yerlerin dışında ortaklaşa kullanma, koruma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerlerin de yönetim planı ile ortak yer konusuna gireceği belirtilmiş olup bağımsız bölümler ve ortak yerlerin ana taşınmazın projesinde gösterilmesi gerekir.
Kat mülkiyeti yasasının 4. Maddesine göre merdivenler ve altındaki boşluklar ortak yerlerdendir. Hiç kimse ortak yerlerde kat maliklerinin izni olmadan bir değişiklik yapamaz ve ortak yerleri tek başına kullanamaz. Kat maliklerden biri ortak yerlere keyfi müdahalelerde bulunursa aykırılığa karşı her bir kat malikinin dava açma hakkı saklıdır. Kat Mülkiyeti Hukuku, yasal süreler ve koşullara bağlanmış olup, kapsamlı hukuk dallarından biridir. Takip edilmesi gereken birçok yasal prosedür içerdiğinden, bir avukattan yardım alması tavsiye edilir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.