Koruma Kararına İtiraz Edilebilir Mi?
Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet, ülkemizdeki en önemli sorunlardan biridir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurunun korunması amacıyla 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, 8 Mart 2012’de yürürlüğü girmiştir. 6284 sayılı Dair Kanun’un tanıdığı yetki ve sağladığı olanaklar çerçevesinde, gerekli koruma tedbirlerinin alınabilmesi şiddet mağdurları için büyük önem arz etmektedir.
Şiddet mağdurları için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri kapsamında Aile Mahkemesine başvurularak, 6284 sayılı Kanun uyarınca fiziksel ve psikolojik şiddet ve tehdit, psikolojik baskı uygulayarak tehdit eden aleyhine tedbir kararı alınabilmektedir.
6284 sayılı Kanunun 8/1’inci maddesi uyarınca tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hâkimliğinden, mülkî amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilir. Size en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer Aile Mahkemesine, Mülki Amirliğe ya da Polis Merkezine başvurarak koruma kararı alınabilir. Koruma kararı verilebilmesi için belge ve delil şartı aranmamaktadır. Ancak, bu durum bazen suistimallere de yol açabilmektedir. Koruma kararları kişinin hak ve özgürlüklerini sınırlayıcı nitelikte olduğundan, kötüye kullanılmaya müsait olmaktadır.
Koruma Kararına Nasıl İtiraz Edilir?
Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi devletin yükümlülüğündedir.Devletin pozitif yükümlülüklerini yerine getirebilmesi kapsamında Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurunun korunması amacıyla 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kabul edilmiştir.
6284 Sayılı Koruma Kanunu’nun, tedbir kararı isteyen kişiye herhangi bir ispat mükellefiyeti getirmemesi; bir tarafı korumak isterken diğer tarafı mağdur etmektedir. “delilsiz-belgesiz” verilmiş bir koruma kararı, uygulamada kötüye kullanılabilmektedir. Mağdurun salt beyanı ile, şiddet uygulayan dinlenmeksizin tedbir kararı verilmesi bazı hak ihlalleri yaratabilmektedir. İşte bu kötüniyetli kullanımları önlemek adına yasada itiraz müessesesi öngörülmüştür.
Haksız verilen koruma kararına karşı ilgililer, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri göre verilen karara karşı tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde Aile Mahkemesine itiraz edebilir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.