Koruma Kararına Aykırılık Halinde Zorlama Hapsi Nedir?
Kadınlar, yaşam haklarını ellerinden alabilen seviyede bir şiddet yaşıyor. Kadına şiddeti önlemek için ülkemizde etkin yasalara ihtiyaç vardır. Bu yasalardan en önemlisi de 6284 Sayılı Koruma Kanunudur.
2012 yılında, eski kanuna göre kapsayıcı ve işlevsel bir yasa olan 6284 sayılı Koruma Kanunu yayınlandı. 6284 Sayılı Kanun’da çok çeşitli ve etkin koruma tedbirleri vardır. Kadınların kendi koşulları ve ihtiyaçlarına uygun tedbir kararı alma hakları vardır.
Koruma Kararı Hangi Kurumlardan Talep Edilebilir?
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri kapsamında Aile Mahkemesine başvurarak, 6284 sayılı Kanun uyarınca koruma kararı alabilmektedir. 6284 Sayılı Koruma Kanunu ile kendisine en yakın, en kolay ulaşabileceği Aile Mahkemesine başvurabilir. Başvuru ücretsizdir. Koruma kararı için Aile Mahkemesine başvurulması gerekliyse de aşağıda verilen ilgili kurumlarda koruma kararı alınmasına yardımcı olmaktadır.
Bu kurumlar; Polis merkezleri, jandarma karakolları, sağlık kuruluşları, cumhuriyet savcılığı, Şiddet önleme ve izleme merkezleri (ŞÖNİM) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri, Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri Baroların adli yardım büroları ve kadın örgütleri olabilir
Zorlama Hapsi Nedir?
6284 Sayılı Koruma Kanununa aykırılık halinde yani Şiddet uygulayanın bu tedbirleri ihlal ettiği durumda ise zorlama hapsi uygulaması vardır. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu’nun 13 maddesinde “Tedbir kararlarına aykırılık” başlığı altında düzenlenmiştir.Tedbir kararının tefhim ve tebliğ işlemlerinde, tedbir kararına aykırılık hâlinde şiddet uygulayan hakkında zorlama hapsinin uygulanacağı ihtarının yapılacağı açıkça düzenlenmiştir.
Tedbir kararına aykırılık durumunda, şiddet mağduru kişinin Aile Mahkemesi’ne şikayeti üzerine, şiddet uygulayan hakkında zorlama hapis cezasına hükmedilir. Hapis cezasını, tedbir kararını veren mahkeme verecektir. Bu karar şiddet uygulayana tefhim veya tebliğ edilir. Şiddet uygulayanın kararın kendisine bu kanun hükümlerine göre verilen kararlara karşı tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde Aile Mahkemesine itiraz edebilir.
6284 sayılı kanun kapsamında verilen koruma kararlarına karşı aykırılık halinde aleyhine tedbir kararına hükmedilen hakkında hapis cezası gündeme gelecektir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.