Konut, İşyeri Olarak Kullanılabilir Mi?
Kat Mülkiyeti Kanuna göre tapuda konut olarak yazılı olan yerler mesken olarak kullanılır. Kural olarak işyeri şeklinde kullanılamaz. Ancak Kat Mülkiyeti Yasası’nın 24. Maddesinde konutların hangi hallerde amaçlarına aykırı olarak kullanılabilecekleri hususlar sayılarak belirtilmiştir.
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 24. maddesinde ‘‘Ana gayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.
Ana gayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.’’
Konut, İşyeri Olarak Kullanılırsa Ne Yapılabilir?
Yasaya göre mesken niteliğindeki bağımsız bölümün kat malikleri kurulunun verdiği bir karar olmadan iş yeri olarak kullanılması mümkün değildir. Aksi halde her bir kat maliki hukuki yollara başvurabilir. Önemle belirtmek isteriz ki konut, işyeri olarak kiralanmışsa ve bu şekilde kullanılıyorsa her kat maliki, Kat Mülkiyeti Yasası madde 24 gereğince kiracının tahliyesi ve yerin yeniden konut haline getirilmesini mahkemeden isteyebilir.
Konutun, İşyeri Olarak Kullanılması Mahkemeden İstenebilir Mi?
Tapuda konut olarak kayıtlı olan bir yeri işyeri olarak kullanılabilmesi için tüm kat maliklerinin muvafakatı gerekir. Bu konuda mahkemeye başvurulmaz ancak kat malikleri karar alabilir. Mahkemenin kat malikleri yerine geçerek bir karar alma yetkisi yoktur.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.