Bodruma El Atmanın Önlenmesi

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Bodruma El Atmanın Önlenmesi
  • Bodruma El Atmanın Önlenmesi

  • Kasım 9, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Bodruma El Atmanın Önlenmesi

Toplu yaşamın en büyük problemlerinden birisi ortak alan sorunudur. Günümüzde apartman ve sitelerin bodrumuna kat maliklerinin kişisel eşyalarını koyduğunu görüyoruz. Peki bu yasal mıdır?

Apartman ve site yaşamında kuralları düzenleyen kanun Kat Mülkiyeti Kanunudur. Kat Mülkiyeti Kanunu, apartman ve site sakinlerinin birbirlerine saygı duymaları ve sükunet içinde yaşayabilmeleri temeline dayanır.
Komşuluk çatısı altında bir arada yaşamak ancak Kat Mülkiyeti Yasasına uyulduğunda sağlanabilir.

Kat mülkiyeti hukukunda apartman ve sitelerde bağımsız bölümler haricinde tüm kat maliklerinin kullanımına ayrılan ortak alanlar vardır. Bu ortak alanlar üzerinde her bir kat maliki eşit kullanım hakkına sahiptir. Bodrum da bu ortak alanlardan birisidir. Ortak alanlar ancak amacı dahilinde kullanılır, amacı dışında kullanılamaz. Bodrum da kullanım amacına aykırı kullanılamaz.

Ortak Alanlar Nelerdir?

Apartman ve sitelerde ortak alanlar Kat Mülkiyeti Kanunumuzun 4. Maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Buna göre; ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.

*Temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,

* Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su,havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,

* Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.

Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya, faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer. Bodrum da ortak alanlardan sayılmış olup, tüm kat malikleri ana taşınmazın bodrumundan yararlanma buraya girip çıkabilme hak ve yetkisine sahiptir.

Bodrum kullanımında herkes eşit hakka sahiptir. Kimse bodrumu kendisine özgüleyemez, diğer kat maliklerin kullanımını engelleyemez.

Aksi halde kat maliklerinden her biri anayapının bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde ortak yere yapılan el atmanın önlenmesi davasını açabilir. Kat Mülkiyeti Hukuku, yasal süreler ve koşullara bağlanmış olup, kapsamlı hukuk dallarından biridir. Takip edilmesi gereken birçok yasal prosedür içerdiğinden, bir avukattan yardım alması tavsiye edilir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş