Birden Fazla Dairesi Olan Kat Malikinin Oy Hakkı Nedir?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Birden Fazla Dairesi Olan Kat Malikinin Oy Hakkı Nedir?
  • Birden Fazla Dairesi Olan Kat Malikinin Oy Hakkı Nedir?

  • Ağustos 7, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07

Toplu yaşamın en önemli temsilcisi olan apartman ve sitelerde ortak alan sorunları sıklıkla yaşanmaktadır. Ortak alanlar tüm kat maliklerindir. Ortak alan kullanımında komşuluk hukuku esastır. Kimse ortak alanları keyfi kullanarak diğer maliklerin haklarını ihlal edemez. Ortak yerlerde inşaat, tadilat yapamaz. Apartmanda tadilat ve inşaat için kat maliklerinin rızası gereklidir. Peki birden fazla dairesi olan kat malikleri bu izni nasıl verebilir?

 KMK 19/1 maddesine göre, ‘‘Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimari durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.’’ 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’nın 19. maddesinin ikinci fıkrasına göre kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesisler, değişik renkte dış badana ve boya yaptıramaz.

Kat Mülkiyeti Yasası’nın 19. maddesindeki yazılı rıza, herhangi bir şekle bağlı olmayıp kat malikleri kurulu kararı biçiminde olması gerekmeyip tek bir kağıda yazılmak ve bağımsız bölüm malikleri tarafından imzalanmak suretiyle de verilebilir. Rızanın yazılı olması gerektiğinde ispatının da yazılı belge ile yapılması zorunludur.

Bu maddedeki rızanın kat malikleri kurulu kararı şeklinde alınmış olması buna kat malikleri kurulu kararı niteliğini vermeyip salt muvafakat edildiğine dair yazılı bir irade beyanı olarak kabul edilmesini gerektirir.

Kat Mülkiyeti Kanunun 31. Maddesinde Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir. Ana gayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler göz önüne alınmayacağı belirtilmiştir. Ancak Kat Mülkiyeti Yasasının 19. Maddesindeki düzenleme aynı Yasa’nın 31. maddesindeki düzenlemeden farklıdır.

KMK’nın 19. maddedeki rızanın mevcut olup olmadığının saptanması bakımından her bir malikin birden ziyade bağımsız bölümü bulunsa dahi tek bir oya sahip olacaktır.

Ayrıca önemle belirtmeliyiz ki ana taşınmazda bir bağımsız bölüme malik bulunan birden çok paydaşın bulunması halinde bunlardan vekalet verecekleri biri o bağımsız bölümü yalnız başına temsil edebilecektir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş