Asansör Kazalarında Yöneticinin Sorumluluğu Var Mıdır?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Asansör Kazalarında Yöneticinin Sorumluluğu Var Mıdır?
  • Asansör Kazalarında Yöneticinin Sorumluluğu Var Mıdır?

  • Eylül 25, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Asansör Kazalarında Yöneticinin Sorumluluğu Var Mıdır?

Binalarda yaşamı kolaylaştıran asansörler apartmanlarda vazgeçilmez alanlardan bir tanesidir. Son yıllarda asansöre olan talebin artışı ile birlikte eski binalarda da asansör yapımı hız kazanmıştır. Ancak asansörler hayatı kolaylaştırmanın yanında tehlikeyi de bünyesinde barındırmaktadır.

Apartman ve sitelerde asansörlerin bozuk ya da periyodik bakımı yapılmaması nedeniyle asansör kazaları da sıkça yaşanıyor. Asansör kazaları yüzünden yaralanmalar ve hatta ölümler meydana gelmektedir. Peki bu asansörün kaza yapması veya düşmesi durumunda sorumluluk kime aittir?

Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir. Ana gayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.

Kat Mülkiyeti Kanunun 35. maddesinde ise yöneticinin görevleri sayılmış olup, bunlar arasında kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi, ana gayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması ve ana gayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin, kat malikleri adına alınması sayılmıştır. Kat mülkiyeti kanuna göre yönetici kat maliklerine karşı uğradıkları cismani ve maddi zararlara karşı bizzat sorumludur.

Asansör Kazalarında Yönetici Sorumlu Mudur?
Yöneticinin kanundan doğan denetim ve gözetim görevi vardır. Yönetici, asansör işletme ve bakımlarına dikkat etmelidir.
Aksi halde asansörün bakım ve onarımı konusunda gerekli özen gösterilmemesi gibi nedenlerle asansör kazası meydana gelmişse yönetici şahsen sorumlu olacaktır.

Yöneticinin, asansör bakımı için yeterli donanıma sahip firmayı seçmede özen göstermemesi ve hatalı montaj yapılan asansörün durumunu bilmesine rağmen üçüncü şahısların can ve mal güvenliğini tehlikeye atarak asansör kullanımına izin vermesi gibi haller yöneticinin denetim ve gözetim görevini ihlal ettiğinin bir göstergesidir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş