Apartmanlardaki Tadilatlarda Yapı Kayıt Belgesinin Geçerliliği Nedir?
Apartman ve sitelerde, kimi zaman ihtiyaçtan kimi zaman da zorunluluktan kaynaklanan nedenlerle tadilatlar yapılabiliyor. Kat Mülkiyeti Kanununda bağımsız bölümde veya ortak yerlerde yapılan tadilatların nasıl yapılacağını düzenlemiştir. Kat Mülkiyeti Kanununun 19. maddesine göre; “Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.” Hükmü gereğince de her kat malikinin, binanın estetiğini korumak ve mimari durumuna aykırı değişiklikleri yapamayacağı kabul edilmiştir.
Kural olarak ana taşınmazda mimari projeye aykırı yenilik, değişiklik ya da tadilat yapılamaz. Mimari proje ya da onaylı proje, bir yapının teknik ve mimarisi hakkında bilgi veren projeye denir. Apartman ve sitelerde mimari projeye aykırı yapı inşa ve tadilat yapılması kat mülkiyeti hukukuna göre yasaktır. Mimari proje değişikliği gerektiren tadilatlar için tüm kat maliklerinin yazılı izni şarttır.
Yapı Kayıt Belgesi İle Tadilatlar Geçerli Hale Gelir Mi?
Yapı kayıt belgesi mevzuatımıza İmar Barışı Kanunuyla girmiş bir belge olup,yapı malikine birtakım haklar tanınmıştır. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16’ncı maddesine göre verilen Yapı Kayıt Belgesi, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak 31.12.2017 tarihinden önce yapılan bir yapının kayıt altına alınması kullanımına yönelik olarak verilen kazanılmış hak oluşturmayan yapının imara ve ruhsata uygun hale getirilmesini sağlar.
Ortak yerlerde onaylı mimari projeye aykırı yapılan imalatların yapı kayıt belgesi ile hukuken korunması mümkün değildir. Yapı kayıt belgesi, kaçak ve imara aykırı yapıyı yasal hale getirmez. KMK’ya aykırılığı ortadan kaldırmaz. Yapı kayıt belgesi yalnızca idareye karşı yıkım kararı ve idari para cezasının uygulanmasını engellemektedir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.