Apartmanda Asansör Kararı Nasıl Alınır?
Binalarda yaşamı kolaylaştıran asansörler apartmanlarda vazgeçilmez alanlardan bir tanesidir. Son yıllarda asansöre olan talebin artışı ile birlikte eski binalarda da asansör yapımı hız kazanmıştır.Ana taşınmazın onaylı mimari projesinde olmayıp, sonradan asansör inşası için kat malikleri kurulunca karar alınması gerekir.
Onaylı Projede Asansör Varsa Ne Yapılmalıdır?
Asansör, kat sayısına göre imar yönetmeliği uyarınca zorunlu değil ise de, inşası onaylı projede öngörülmüşse asansör yapılması zorunludur. Asansör mimari projede mevcut olmakla beraber inşa edilmemişse böyle bir asansörün inşası, Kat Mülkiyeti Kanununun 43. maddesi kapsamında mütalaa edilemez.
Tüm bağımsız bölüm malikleri mimari projenin olduğu gibi uygulanmasını isteme hakkına sahip olup, mimari projede yer alan tesis, lüks de olsa, 43. maddede öngörülen yenilik ve ilave niteliğinde değildir.
Projede yer alan asansörün her nasılsa inşa edilmemesi sebebi ile ilgili kat malikinin konuyu öncelikle kat malikleri kuruluna getirmesi ve bu konuda verilecek karara göre asansörün inşası ya da isteminin reddi halinde hakimin müdahalesini istenmesi gerekmektedir. Ancak bütün bunlara rağmen her bir kat malikinin masrafını kendisi deruhte ederek asansörü yaptırması mümkündür.
Bu durumda asansörün inşa edilmesi sebebi ile bu hizmetin götürüldüğü diğer bağımsız bölüm maliklerin dairlerinde değerinde bir artış ve kullanımlarında kolaylık sağlanması sebebiyle diğer kat maliklerinden asansör nedeniyle katkı, değer artışı ve bağımsız bölümleri için sağlanan kullanım kolaylığı ile orantılı olacak şekilde asansör masrafı istenebilecektir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.