8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Nedir?
8 Mart Kadınlar Gününün ortaya çıkışının arkasında büyük bir kadın mücadelesi vardır. Kadınlar gününün geçmişi emekçi kadın mücadelesine dayanıyor. 65 yıl önce kadınlar ABD’de tarih yazdı. 1857 yılında ABD’de bir tekstil firmasında çalışan kadınlar daha iyi şartlar altında çalışmak için grev başlatmıştır. Grev nedeniyle olaylar yaşanmış protestoları durdurmak için polisler 129 kadını fabrikaya kilitlemiş, şüpheli yangın sebebiyle 129 kadın yanarak can vermiştir. 129 kadının yanarak can vermesi o günden bugüne süregelen kadın hakları mücadelesinin mihenk taşı olmuştur.
İlk defa kadınlar gününü uluslararası hale getirme fikri 1910 yılında Sosyalist Enternasyonal toplantısında Dünya Kadınlar Günü fikri önerilerek oybirliği ile kabul edilmiştir. Uluslararası etkinlikler 1911’de ABD’de 129 kadın işçilerin hayatını kaybettiği olaydan tam 54 yıl sonra gerçekleşmiştir Birleşmiş Milletler tarafından da 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü,kadın hakları hareketinde bir odak noktası olmuştur.
Ülkemizde de 1921 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlamıştır.
Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun!
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Nedir?
Kadın hakları eşitliği ve özgürlüğü temsil eden haklardır. Kadının en temel hakkı yaşam hakkı olup, kadın mücadelesinde kadına şiddet önemli bir yer tutuyor. Kadına karşı şiddet kavramı 1992 yılında Birleşmiş Milletlerin yayınladığı şiddetin önlenmesine dair bildirgede bu tarif yapılmıştır. Bu bildirgeden sonra şiddetin yalnızca fiziksel olmayıp başka şekillerde de karşımıza çıkabileceği hususu ilk kez vurgulanmıştır.
Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi’nde, ‘‘İster kamusal, isterse özel yaşamda meydana gelmiş olsun, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik acı veren bir eylem uygulama veya buna yönelik tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma’’ kadına yönelik aile içi şiddet olarak tanımlamıştır.
Birleşmiş Milletlere göre Dünya kadınlarının %70’i hayatlarının bir noktasında en az bir kere şiddet görüyor. 83 milyonluk ülkemizin nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Ülkemizde kadın haklarının mücadelesi noktasında en büyük problem kadına yönelik şiddettir. Kadına yönelik şiddette en büyük çözüm olan ve yıllarca süren mücadeleler sonucu yürürlüğe giren 6284 Sayılı Kanun kadın hakları açısından çok büyük bir kazanımdır. Bu Kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenler.
6284 sayılı yasa ile koruyucu ve önleyici tedbirler almak mümkündür. Esas yetkili organ Aile Mahkemesidir. 6284 sayılı yasa ile şiddet mağduru kadınlar için Aile mahkemesi ve kolluk birimleri birlikte çalışarak koruma kararlarının daha hızlı alınması sağlamaktadır.
6284 sayılı kanun kapsamında şiddet uygulayana, evden uzaklaştırma, silahının alınması, şiddet mağduru kadının yakınına yaklaşmama, tedbir nafakası ödeme vs. gibi cezalar ve yükümlülükler getirilmiştir. Tedbir kararları süresiz değildir. En çok 6 ay için verilebilir, gerektiği takdirde tedbir kararları uzatılabilmektedir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.