Uzaklaştırma Kararına Aykırılık Halinde Hapis Cezası

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Uzaklaştırma Kararına Aykırılık Halinde Hapis Cezası
  • Uzaklaştırma Kararına Aykırılık Halinde Hapis Cezası

  • Nisan 11, 2025
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Zorlama Hapsi Nedir?

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurunun korun­ması amacıyla 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Ka­nun, 8 Mart 2012’de yürürlüğü girmiştir. 6284 sayılı Dair Kanun’un tanıdığı yetki ve sağladığı olanaklar çerçevesinde, gerekli koruma tedbirlerinin alınabilmesi şiddet mağdurları için büyük önem arz etmektedir. 6284 sayılı yasa ile tüm kadınlar evli olsun olmasın korunur hale getirilmiştir. Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun hakkında tedbir kararı verilen şiddet uygulayanın bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi halinde uğrayacağı yaptırımı düzenlemektedir.

6284 sayılı kanunda şiddet uygulayana tedbir kararı ile yükümlülükler getirilir. Şiddet uygulayan kişi bu tedbirlere uygun davranmadığı halinde zorlama hapsi verilir.

Zorlama hapsi 6284 sayılı kanunun gerekçesinde bir kişiyi kendisine düşen yükümlülüğün gereğini yerine getirmeye zorlamak amacıyla verilen bir yaptırımdır. Zorlama hapsi ancak tedbir kararında gösterilen tedbire aykırılık halinde gündeme gelir. Bu bağlamda 6284 sayılı kanunun tedbir kararlarına aykırılık başlıklı 13. maddesinde hakkında tedbir kararı verilen şiddet uygulayan, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi hâlinde, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hâkim kararıyla üç günden on güne kadar zorlama hapsine tabi tutulur. Tedbir kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi on beş günden otuz güne kadar olarak ifade edilmiştir.

Zorlama hapsi verilebilmesi için;

*Şiddet uygulayan hakkında verilmiş bir önleyici tedbir kararı bulunmalı,

*Kararda hangi tedbire hangi süre içinde karar verildiği belirtilmeli,

*Kararda şiddet uygulayana tedbir kararına aykırılık durumda zorlama hapsine karar verileceği ihtar edilmeli,

*Karar şiddet uygulayana tebliğ edilmiş olmalı,

*Şiddet uygulayan tedbir kararını öğrendiği tarih ile tedbir kararı için öngörülen süre arasındaki bu süre içerisinde ihlal gerçekleşmelidir.

6284 sayılı Kanun’da zorlama hapsine karar verip vermeme konusunda hakime bir takdir yetkisi tanınmamıştır. Hakimin zorlama hapsine karar vermesi için önleyici tedbir kararını şiddet uygulayan tarafından ihlal edildiğinin anlaşılması yeterlidir. Zorlama hapsine ilişkin kararlar kural olarak dosya üzerinden verilir.

6284 Sayılı kanunun 13.maddesi gereğince hakim tarafından verilen zorlama hapsi kararına karşı da itiraz yolunun açık olduğu belirtilmiştir. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Hükümlerine göre zorlama hapsi Aile Mahkemesi tarafından verilecektir. Uygulama Yönetmeliğinin 38/2. Maddesine göre, tedbir kararına aykırılık teşkil eden davranış, tedbire karar veren mahkemenin yargı alanı içerisinde gerçekleştiği takdirde zorlama hapsi kararı, bu mahkeme tarafından verilir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş