Estetik Ameliyatlarda Cezai Sorumluluk Nedir?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Estetik Ameliyatlarda Cezai Sorumluluk Nedir?
  • Estetik Ameliyatlarda Cezai Sorumluluk Nedir?

  • Mart 26, 2025
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Estetik Ameliyatlarda Cezai Sorumluluk Nedir?

Günümüzde modern teknolojinin kullanımı ile estetik operasyonlar çok popüler hale geldi. Artık kadın erkek farketmeksizin herkes estetik ameliyatlara başvurmaktadır.Estetik ameliyatlar, daha güzel estetik bir görünüme kavuşmak için yapılan operasyonlardır. Hekim, estetik ameliyalarda kişiye güzel görünümü sağlayacağı garantisini verir. Bu nedenle de estetik tıbbi müdahalenin eser sözleşmesi niteliğinde olduğu kabul edilir. Estetik ameliyatlarda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 470 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesi hükümleri uygulanır.

Eser sözleşmesini düzenleyen TBK’nın 470. maddesi uyarınca yüklenicinin edimi bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin edimi ise, karşılığında bedel ödemeyi üstlenmesidir. Eser sözleşmesinin niteliği gereği yüklenici sonucu garanti etmektedir. Sözleşmenin eser niteliğindeki “estetik müdahalelerde” de uygulanacağının kabulü zorunludur

Hekimin estetik görüntüyü vaat etmesi sebebiyle sonucu gerçekleştirememesi, sözleşmenin ihlali niteliğinde olduğundan, hekimin hukuki sorumluluğu doğar. Hatalı ameliyat sonucunda meydana gelen zararlarda hekime karşı tazminat davası açılabilir.

Estetik Ameliyatlarda Cezai Sorumluluk Nedir?

Tıbbı müdahaleler aynı zamanda cezai sorumluluğu da içerir. Hekimin, ihmal ve dikkatsizliği sonucu kişinin zarar görmesi durumunda cezai sorumluluk doğacaktır. Hatalı estetik ameliyat nedeniyle kişinin yaralanması durumunda hekim hakkında ceza davası açılacaktır.

Hatalı estetik ameliyatlar nedeniyle hekimlere yönelik ceza yargılaması, genellikle taksirle yaralama suçundan soruşturma ve kovuşturma yapılmaktadır.

Türk Ceza Kanunumuz 89. maddede taksirle yaralama suçu düzenlenmiş, taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılacaktır.

Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olup, şikayet süresi, suçun işlenmesinden ve failin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır. Ancak suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde soruşturma ve kovuşturma için şikayet de süre aranmayacaktır.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş