İmar Para Cezası Ödenmezse Ne Olur?
Büyükşehirlerde yükselip giden binalar çeşitli sorunları da beraberinde getirmekte, şehirleşme ihtiyacı, kaçak yapıları meydana getirmiştir. İmar mevzuatına ve yapı ruhsatına aykırı olarak yapılan yapılara kaçak yapı denir. Kaçak yapılar ya da imara aykırı yapılar için imar kanunları kapsamında cezai işlem uygulanır. Bu cezai işlemlerden birisi de imar para cezasıdır.
3194 Sayılı İmar Kanunun 42. Maddesine Göre Hangi Durumlarda Para Cezası Verilebilir?
İmar para cezaları, imara mevzuatına aykırı taşınmazlar için idarenin uyguladığı cezalardır. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun, 42. Maddesinde ise imar para cezası yaptırımları ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir.
3194 sayılı İmar Kanunun 42. Maddesine göre aşağıdaki durumlarda para cezası verilebilir.
-Ruhsata tabi iken ruhsat alınmadan yapı yapılması
-Ruhsata ve eklerine aykırı yapı yapılması
-İmar mevzuatına aykırı yapı yapılması
-İmar kanunun 28,33,34,39 ve 40. Maddeleri ile 36. Maddesinin 3. Fıkrasında belirtilen yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi
-İstisnalar dışında özel parselasyon ile hisse karşılığı belirli bir yer satılması alınmaması
İmar Para Cezalarına Faiz İşletilir Mi?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun konusu olan gecikme faizi 6183 sayılı kanunda yer almadığından cezai mahiyetteki amme alacaklarına gecikme faizi uygulanmayacağı belirtilmiştir. Bu nedenle imar para cezalarına da faiz işletilemez.
İmar Para Cezası Ödenmezse Ne Olur?
İmar para cezası, encümen kararının tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde ödenmelidir. 30 gün süre içerisinde idari para cezası ödenirse bir yaptırım uygulanmaz. Ancak verilen süre içerisinde para cezası ödenmese 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun hükümlerine göre icra yoluyla tahsil edilecektir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.