Koruma Kararı İle Geçici Velayet Verilebilir Mi?
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurunun korunması amacıyla 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, 8 Mart 2012’de yürürlüğü girmiştir. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karsı Şiddetin Önlenmesine Dair kanunun amacı şiddeti veya şiddet tehlikesini hızlı bir şekilde engelleme, durdurma ve yok etmedir.
6284 sayılı Dair Kanun’un tanıdığı yetki ve sağladığı olanaklar çerçevesinde, gerekli koruma tedbirlerinin alınabilmesi şiddet mağdurları için büyük önem arz etmektedir. Kanun, şiddet mağduriyeti açısından şiddet eylemlerinden mutlaka etkilenmiş olmayı şart koşmamakta, şiddet mağdurunun şiddetten etkilenme ihtimalini Kanun çerçevesinde tedbirler almak için yeterli görmektedir.
Şiddet mağduru sadece kadınlar değil çocuklar da olabilmektedir. Bu nedenle çocukları korumak adına velayet düzenlemesi 6284 sayılı kanunda düzenlenmiştir. 6284 sayılı kanun kapsamında alınan tedbir kararlarından birisi de velayet düzenlenmesi kararıdır.
6284 sayılı Kanun’un 5/3. Maddesine göre ” Bu kanun’da belirtilen tedbirlerde birlikte hakim, 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanun’un da yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirler ile 4721 sayılı Kanun hükümlerine göre velayet, kayyım, nafaka ve kişisel ilişki kurulması hususlarında karar vermeye yetkilidir.”
Bu hüküm gereğince hakim, 6284 sayılı Kanun’da düzenlenen tedbirlerle birlikte, çocuğun üstün yararı ilkesi gereğince 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer alan şiddet mağdurunu koruyan velayet, kayyım, nafaka ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair tedbirlere karar verebilir.
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkındaki Kanun’da hâkim, boşanma olmasa bile tedbiren müşterek çocuğun velayetinin tedbir isteyen tarafa geçici olarak verilebilecektir.
Kanunun 8/3. maddesinde ve Uygulama Yönetmeliğinin 30/3 maddesinde; “Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaz. Önleyici tedbir kararı, geciktirilmeksizin verilir. Bu kararın verilmesi, bu kanunun amacını gerçekleştirmeyi tehlikeye sokabilecek şekilde geciktirilemez.” hükmü mevcuttur.
6284 sayılı kanunun acil müdahale olgusu gerektiren işler olması nedeniyle kanun kapsamında verilebilecek tedbir kararlarının geçici hukuki koruma niteliğinde olup, devamlı sonuç doğuran, nihai nitelikte kararlar değildir. Velayet kararının kalıcı olabilmesi için boşanma davası açılması zorunludur.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.