Mahkeme Kararıyla Deprem Testi Yapılabilir Mi?
Türkiye deprem kuşağında yer alan ve deprem açısından riskli ülkelerden biridir. Bu nedenle yükselip giden binalar çeşitli sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan en önemlisi de binaların sağlamlığı ve deprem konusudur.
Her kat maliki oturduğu binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığının tespitini isteyebilir.
Yaşadıkları binanın riskli olup olmadığını öğrenmek isteyenler, mahkemeye başvurarak deprem dayanıklılık testinin yapılmasını isteyebilir.
Binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığının saptanması için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılması mümkündür.Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19.maddesine göre ana yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespiti halinde güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun olarak yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Mahkeme aracılığıyla ana taşınmazdaki gerekli görülen tüm bağımsız bölümlerde ve ortak yerlerde incelemeler yapılarak Karot Testi uygulanmasını ve ana taşınmazın depreme dayanıklılık olup olmadığının tespiti yapılmaktadır.
Bina Güçlendirilmesi İstenebilir Mi?
Ana yapının depreme dayanıksız bulunması halinde bunun güçlendirilmesini kat maliklerinin her birisi diğer kat maliklerinden isteme hakkına sahiptir.Bu isteminin diğer kat maliklerince kabul edilmemesi durumunda bu konuda her bir kat maliki dava yoluyla hakimin müdahalesini de talep edebilir. Ana yapının güçlendirilmesinin ekonomik olmaması, kat maliklerinin tümünün rızası sağlanmadan binanın yıkılmasını gerekli ve haklı kılamaz.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.