Problemli Komşuya Karşı Hukuken Ne Yapılabilir?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Problemli Komşuya Karşı Hukuken Ne Yapılabilir?
  • Problemli Komşuya Karşı Hukuken Ne Yapılabilir?

  • Ekim 13, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Problemli Komşuya Karşı Hukuken Ne Yapılabilir?

Toplu halde yaşamın en büyük problemlerinden biri de kötü komşu sorunudur. Günümüzde kötü komşu problemi gün geçtikçe artmakta, yaşam kalitesini düşürmektedir. Apartman ve sitelerde huzursuzluğa ve rahatsızlığa sebebiyet veren kötü komşu, ortak yaşamı çekilmez hale getirmektedir. Peki apartman ve sitelerde komşuları rahatsız eden, gürültü yapan, huzursuzluk çıkaran problemli komşuya karşı ne yapılabilir?

Kat mülkiyeti Kanuna göre kötü komşuya karşı dava açma hakkınız mevcuttur. Kat Mülkiyeti Kanununun 18. maddesi hükmüne göre kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kurallarına uymak, özellikle birbirlerini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler.

Bu Kanunda kat maliklerinin borç ve yükümlerine ilişkin olan hükümler bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir biçimde sürekli olarak yararlananlara da uygulanır. Anılan Kanunun 33. maddesi hükmüne göre de kat maliklerinden birinin ya da başka bir nedene dayanarak devamlı bir biçimde yararlanan kimsenin borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri ana taşınmazın bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak Hakimin Müdahalesini isteyebilir.

Hakim ilgilileri dinledikten sonra bu Kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa genel hükümlere ve hakkaniyet kurallarına göre rahatsızlık verici ve huzursuzluk yaratıcı eylemlerinin önlenmesi konusunda gerekli uyarının yapılmasına hükmedilmesine karar verir ve bunun tespit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi gereğini ilgiliye tefhim ve tebliğ eder.

Belirlenen süre içinde hakimin kararının yerine getirilmemesi durumunda ve bu yolda bir başvuru söz konusu olduğunda ise maddenin son fıkrasında yazılı olan cezai yaptırım uygulanacaktır. Rahatsız edici kullanımın önlenmesi için mahkemece saptanacak olan önlemlerin alınması ve bu önlemlerin belirlenen süre içerisinde yerine getirilmemiş olması durumunda ise Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddenin son fıkrasındaki yaptırımın uygulanması gerekecektir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

 

 

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş