Boşandıktan Sonra Eski Eşin Soyadı Kullanılabilir Mi?
Kadın, evlenmekle yasa gereği kocasının soyadını alır. Yasa koyucu boşanma durumunda; boşanmanın hukuksal sonucu olarak, kadının evlenmeden önceki soyadını yeniden alacağını öngörmüştür. Bu kural kamu düzeni gereğince konulmuş bir emredici hukuk kuralıdır. Bu kuralın tek istisnası hakimin boşanan kadına boşandığı eşin, soyadını taşımaya izin vermesidir
Kadının evlilik süresi içerisinde mesleki ve sosyal yaşam ortamı bakımından eski eşin soyadı ile tanınması sebebiyle boşanma halinde maddi ve manevi zarara uğramaktadır. Ancak kadının, kocanın soyadını kullanmakta menfaati varsa boşandıktan sonra da eşinin soyadını kullanabilir.
Yargıtay uygulamalarında, kişinin toplum içerisinde bilinip tanındığı soyadı ile anılmayı ve onu kayden de taşımayı istemesinin haklı sebep teşkil edeceği kabul edilmiştir.
Türk Medeni Kanununun 173. maddesi hükmüne göre; Boşanan kadın evlenme ile kazandığı kişisel durumu korur, ancak; bekarlık soyadını yeniden alır.
Boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği sabit olursa, kadının talebi üzerine hakim, eski kocasının soyadını taşımasına izin verir.
Kadının, boşandığı eşinin soyadını kullanması kocaya zarar veriyorsa bu dava reddedilecektir. Koca, soyadı verilse bile şartların değişmesi halinde iznin kaldırılmasını her zaman mahkemeden isteyebilir.
Boşandığı kocasının soyadını kullanmasına izin davasında şayet koca ölürse kocanın mirasçıları dahil edilerek karar verilir. Kadının boşandığı kocasının soyadını taşımasına izin verilmesi istemi, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun ikinci kitabının birinci kısmında yer alan 173/2 maddesinde düzenlenmiş olup, Aile Mahkemesi’nin görev alanına girmektedir. Bu dava boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde açılmalıdır.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.