Miras Taksim Sözleşmesi Nedir?
Elbirliği mülkiyetine tabi taşınmazlarda elbirliği maliklerinin, yazılı olması koşulu ile miras taksim sözleşmesi yapması mümkündür. TMK’nin 676. maddesinde düzenlenen paylaşma sözleşmesine göre “Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapılacak paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar paylaşma sözleşmesi ile mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edilebilir.” Diye ifade edilmiştir.
Miras Taksim Sözleşmesi Nasıl Geçerli Olur?
TMK’nun 676. maddesi hükmüne göre; tapulu taşınmazlara dair paylaşma sözleşmesinin geçerliliği tüm mirasçıların katılımıyla yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.Öncelikle, şu ifade edilmelidir ki, taksim sözleşmesinin geçerli olabilmesi için miras bırakanın ölümünden sonra bütün mirasçıların veya temsilcilerinin iradelerinin birleşmesi asıldır. Bir başka ifadeyle, tüm mirasçıların veya temsilcilerinin bir araya gelerek taşınmazları paylaşıp herbirinin kendi payına düşeni aldığı ve diğer mirasçıların paylarına düşenler bakımından da karşılıklı olarak vazgeçtikleri açık ve kesin şekilde belirlenmedikçe taksimin sabit olduğu kabul edilemez.
İşte bunun içindir ki, Türk Medeni Kanununun 676/2. maddesi hükmüne göre taksim sözleşmesinin tüm mirasçıların katılımı ve yazılı olması halinde taksim geçerli olacaktır.
TMK’nin 676. maddesinde öngörülen yazılı şekil, bir ispat koşulu değil, geçerlilik koşuludur. Ancak şekle bağlı bir sözleşmede, şekle aykırı olarak yapılan sözleşme kural olarak geçersiz olmakla birlikte, bu sözleşmeden doğan edimler taraflarca tam olarak ifa edilmiş ise, şekil eksikliği nedeniyle geçersizliği ileri sürmek, hakkın kötüye kullanılmasını oluşturur. (Tekinay/Akman/Burcuoğlu/Altop)
Miras Taksim Hangi Mallar İçin Yapılabilir?
Miras paylaşımı (taksim) ancak taksim sözleşmesinin yapıldığı sırada miras ortaklığına dahil, paylaşılmamış olan miras mallar için söz konusudur. Paylı mülkiyete dönüştürülmüş ya da diğer mirasçıların oluruyla bir veya birkaç mirasçı adına tescil edilen durumlarda miras taksim sözleşmesi yapılması sonuç doğurmaz.
Miras Taksim Sözleşmesine Dayalı İptal Davası Nedir?
Miras taksim sözleşmesinin TMK 676. maddesindeki koşulların yerine getirilmemesi halinde miras taksim sözleşmesi geçersiz olacaktır. Geçersiz taksim sözleşmesine dayalı bir satış ve devir işlemi yapıldığı takdirde bu işlemlerin iptal edilmesi için dava açılması şarttır.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.