Kat Malikleri Kurulu Kararının İptali Her Zaman İstenebilir Mi?
Kat Mülkiyeti Kanununun 29. maddesinin 1. fıkrasında “kat malikleri kurulu yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. Önemli bir sebebin çıkması halinde yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az 15 gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.” hükmü yer almaktadır.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesine göre kat malikleri kurulunca verilen kararların iptali için: kurul toplantısına katılan ancak 32. madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde,toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve herhalde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine iptal davası açabilir.
Kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmayacağı düzenlenmiştir.
İlgili toplantıda alınan kararlar incelendiğinde ise yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayılan nitelikte kararlar sayıldığı durumlar sabitse her zaman dava açılabilir. Örnek vermek gerekirse Kat Mülkiyeti Kanununun emredici hükümlerine aykırı olan kararlar yok hükmünde sayılacağından iptali için açılacak davada süre şartı aranmaz.
Kat Malikleri Kurulu İptali Davasında Husumet Kime Yöneltilmelidir?
634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’nın 38. maddesine 14.11.2007 gün ve 5711 sayılı Yasa’yla eklenen fıkrada açıkça gösterildiği üzere kat malikleri kurulu kararlarının iptaline ilişkin davalar, kat maliklerini temsilen yöneticiye husumet yöneltilmesi suretiyle açılabilir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.