Evi Genişletmek İçin Ruhsat Alınması Zorunlu Mudur?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Evi Genişletmek İçin Ruhsat Alınması Zorunlu Mudur?
  • Evi Genişletmek İçin Ruhsat Alınması Zorunlu Mudur?

  • Ocak 9, 2025
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Evi Genişletmek İçin Ruhsat Alınması Zorunlu Mudur?

Günümüzde evlerin küçüklüğü sebebiyle evi büyütmek için çeşitli tadilatlar yapılmaktadır. Çoğu zaman bağımsız bölümlerin içine mutfağın salona katılması veya odaların birleştirilmesi gibi imalatlarla karşılaşıyoruz. Bu tadilatlar Kat Mülkiyeti Kanuna göre yasak olup, ancak kat malikleri kararı alınması halinde mümkün olacaktır. Peki ev içi yapılan tadilatlar için belediyelerden ruhsat alınması zorunlu mudur?

İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir. Ancak bazı istisnai durumlarda ruhsat alınması gerekmez. İmar Kanunu 21. madde de yapı ruhsatı düzenlenmiştir.

‘‘Bu kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden(…) (1) yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir. Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır.Bu durumda;bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değiştirmiyorsa ruhsat,hiçbir vergi,resim ve harca tabi olmaz. Ancak;derz, iç ve dış, sıva, boya, badana, oluk,dere,doğrama,döşeme ve tavan kaplamaları,elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve  yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi değildir.

Belediyeler ve valilikler mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak,güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin etmeye yetkilidir.Bu kanunun yürürlüğegirmesinden önce yapılmış olan yapılar da bu hükme tabidir.’’

Yasaya göre imara aykırı yapı kapsamına girmeyen basit tamir ve tadilatlar için ruhsata gerek yoktur.
Danıştay kararlarına göre bina cephesini değiştirmeyecek şekilde hafif yapı malzemeleri ile yapılmış imalatların ruhsat gerektirmediği kabul edilmiştir.

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesine göre esaslı tamir ve tadil yapılabilmesi için ruhsat alınması zorunludur. Örneğin; aynı bağımsız bölüm içinde kalmak şartı ile bölme duvarlarının kaldırılması ruhsata tabi olmamakla beraber her biri birer bağımsız bölümler arasındaki bölme duvarının kaldırılması, bağımsız bölüm sayısını artıran veya bağımsız bölüm alanını artıran ya da bağımsız bölüm içinde başka bir bağımsız bölüm oluşturan tadilatlar ruhsata tabi olacaktır.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş