Boşanmadan Sonra Aile Konutu Kullanılabilir Mi?
Türk Medeni Kanununun “Aile Konutu” başlıklı 194/1 maddesinde; “Eşlerden biri diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz” hükmü getirilmiştir.
Boşanana kadar karı ve kocanın ortak kullandığı konut, aile konutudur. Aile konutundan söz edilebilmesi için geçerli bir evlilik birliğinin kurulmuş olması aranmakta olup, boşanma kararının kesinleşmesiyle, aile birliği sona ermektedir.Dolayısıyla evliliğin devamı sırasında kullanılan konut aile konut özelliğini yitirmektedir.
Aile konutunda oturan malik olmayan eş, boşanma kararının kesinleştiği an işgalci konumunda olup ecrimisil tazminatından sorumlu olacaktır.
Ecrimisil Tazminatı Nedir?
Ecrimisil, diğer bir deyişle haksız işgal tazminatı, zilyet olmayan malikin, malik olmayan kötüniyetli zilyetten isteyebileceği bir tazminattır. Bir kimsenin başkasına ait olduğunu bildiği taşınmazı; hukuki bir dayanağı olmadan kendi malı gibi kullanması ve dolayısıyla ekonomik yarar sağlamasının bir karşılığı olmalıdır. İşte biz buna hukukta ecrimisil diyoruz.
Günümüzde uygulamada haksız işgal tazminatı olarak kabul edilen ecrimisil Medeni kanun ve Borçlar kanununda açıkça söz edilmeyen ecrimisil deyimi, eski hukuktan gelen bir alışkanlıkla uygulamada, haksız zilyedin ödemesi gereken kullanma (veya işgal) tazminatı anlamında kullanılmaktadır.
Haksız işgal tazminatı olarak adlandırılan ecrimisile hükmedilmek için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi gerekir. Bu koşullar işgal eyleminde bulunan kişinin kötü niyetli olması ve bu işgal sonucu hak sahibinin zarara uğramasıdır. Ecrimisil tazminatı alabilmek için hukukumuzda zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Ecrimisil davaları 5 yıllık zamanaşımı süresi içerine tabi olup, bu beş yıllık süre dava tarihinden itibaren başlamaktadır.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.