Dükkan Önü İşgali Nasıl Önlenir ?
Toplu halde yaşam pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Apartman ve sitelerdeki en büyük problemlerden birisi de ortak alan işgalidir. Ortak alanların haksız işgal edilmesi veya ortak alanların bağımsız bölüm içine katılması sorunları apartmanlarda en sık yaşanan sorunların başında gelmektedir. Ortak alanlar tüm kat maliklerindir. Kimse ortak alanları dilediği gibi kullanamaz. Ortak alan kullanımında komşuluk hukuku esastır.
Ortak alan problemlerinden birisi de dükkan sahiplerinin dükkan önlerine eşya koymasıdır. Dükkan sahibi de diğer kat malikinin haklarını ihlal etmemek ve onlara zarar vermemek zorundadır. Bu aynı zamanda komşuluk hukukukunun da bir gereğidir.
Dükkan önlerinin dükkan sahibine mi yoksa binaya ait mi olup olmayacağı konusunda onaylı projeye bakılması gerekmektedir. Ortak yerin niteliğini belirlerken en önemli husus, tapu siciline esas alınan onaylı mimari projenin mahalline uygulanmasıdır. Zira; bir yapının onaylı mimari projesi doğrudan kamu düzenini ilgilendirir, bu nedenledir ki; kat maliklerinin projeye uygun hareket etmek yönündeki yükümlülükleri kamu düzenindendir ve mahkeme tarafından da re’sen dikkate alınmalıdır.
Onaylı projede dükkan önleri ortak yer olarak kabul edilmişse artık dükkan sahibi burayı kullanamaz, kendisine tahsis edemez.
Eşya konulması eyleminin; bazı zamanlarda gerçekleştirilen, süreklilik arz etmeyen, kullanılan alanı sahiplenme niteliğinde bulunmayan, gerektiğinde söz konusu eşyanın bulunduğu yerden kaldırılmasını sağlayan geçici bir eylem olduğu savunmalarına da itibar edilmez. Bina ve sitelerde bulunan dükkanların önüne koyulan eşyalarla ilgili olarak kat malikleri anataşınmazın bütün ortak yerlerine arsa payları oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar ve ortak yerlerde eşit kullanma hakkına sahiptirler.
Dükkana ait eşyaların ön bahçeye koyulması Kat Mülkiyeti Hukukuna aykırıdır.Her bir kat maliki haksız işgali önlemek için dükkan sahibine karşı dava açabilir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek-1. maddesinde, bu Kanunun uygulanmasından doğacak her türlü anlaşmazlığın Sulh Hukuk Mahkemesinde çözümleneceği hükme bağlanmış olup ortak alan işgal davası Kat Mülkiyeti Kanununun uygulanmasından kaynaklandığından anılan kanun maddesine göre Sulh Hukuk Mahkemesi görevli olacaktır.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.