Hayırlı Evlat Mirasta Denkleştirmeye Tabi Tutulabilir Mi?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Hayırlı Evlat Mirasta Denkleştirmeye Tabi Tutulabilir Mi?
  • Hayırlı Evlat Mirasta Denkleştirmeye Tabi Tutulabilir Mi?

  • Aralık 15, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Hayırlı Evlat Mirasta Denkleştirmeye Tabi Tutulabilir Mi?

Türk Medeni Kanununun 669. maddesinin 1. fıkrasında yasal mirasçıların miras bırakandan kanundaki miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlü oldukları; 2. fıkrasında miras bırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir mal varlığını devretmek veya borçtan kurtarmak v.b. gibi karşılık almaksızın alt soyuna yapmış olduğu kazandırmaların aksi miras bırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça denkleştirmeye tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre altsoy açısından karşılıksız kazandırmada miras payına mahsup edilmek üzere hareket edildiği yönünden karine olup; kural olarak denkleştirme söz konusudur. Kazandırmanın miras payına mahsuben verilmediğinin ispat yükü kazandırmadan yararlanan kişiye düşer.

Evlatların yaşlı anne babalarına bakmaları, yaşlılıklarında onlarla ilgilenmeleri ve gözetmeleri Türk örf ve adet inancımıza göre çok önemlidir. Bu nedenle Türk Hukuk Sistemimizde hayırlı ve vefalı evlada özel bir önem verilmiştir. Yargıtay, hayırlı evlada verilen fazla malın hukuka uygun olduğunu kabul etmiştir.

Murisin mirasçılarından biri lehine eşitliği bozmak için mirasçının biri lehine daha fazla mal bırakma düşüncesi ile hareket etmesi durumunda denkleştirme hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağı tartışılmalıdır.

Miras bırakanın kendisine hastalığında bakılması karşılığında gibi sebeplerden kaynaklanan minnet duygularıyla, ahlaki borcun yerine getirilmesi amacıyla yapılan kazandırmalar denkleştirmeye tabi olmayacaktır. Miras bırakanın kendisine bakan hayırlı evlada karşı pozitif ayrımcılık yapıp daha fazla mal bırakmak isteği olduğu kabul edilmiştir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş