Apartmanda Otopark Yeri Kiraya Verilebilir Mi?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Apartmanda Otopark Yeri Kiraya Verilebilir Mi?
  • Apartmanda Otopark Yeri Kiraya Verilebilir Mi?

  • Aralık 11, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Apartmanda Otopark Yeri Kiraya Verilebilir Mi?

Nüfusun her geçen gün artışı ile birlikte araç sayısı da artmış. Bu durum otopark yeri ihtiyacını doğurmuştur. Apartman ve sitelerdeki en büyük problemlerden biri otopark yeri sorunudur. Bu sorunun çözümü için apartman ve sitelerde otopark yerlerinin daire sahiplerine bedel karşılığında kiralanması mümkün olabilmektedir. Peki bu kiralama yasal mıdır?

Otopark Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Kat Mülkiyeti Kanuna göre otoparklar da apartmanın ortak alanlarından sayılmış olup, tüm kat malikleri otoparklardan yararlanma bu yerlere girip çıkabilme hak ve yetkisine sahiptir. Apartmanın otoparkını hiç kimse dilediği gibi kullanamaz.Otopark kullanımının nasıl olacağı konusunda öncelikle yönetim planına bakılması gerekmektedir.  Kat Mülkiyeti Kanununun 28. maddesi gereğince, yönetim planı bütün kat maliklerini, bunların külli ve cüzi haleflerini bağlayan bir sözleşme niteliğinde olduğundan otopark kullanımın nasıl paylaşılacağı hususu da yönetim planı ile getirilebilir. Ancak yönetim planında böyle bir düzenleme mevcut değilse o zaman Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri devreye girecektir.

Kat Mülkiyeti Kanununun 4. maddesi gereğince, otoparklar ortak yer niteliğinde olup; her kat maliki, aynı Kanunun 16. maddesi gereğince ortak yerlerde arsa payı oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre kullanma hakkına sahiptirler.
Otoparkların kullanım hakkı ölçüsü, aksine bir sözleşme olmadıkça her kat malikine ait arsa payı oranındadır.
Otoparkın Kiralanması Mümkün Müdür?

Daire sahiplerine otopark yeri kiralanması için Kat Mülkiyeti Kanuna uygun olması gerekmektedir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 45. maddesine göre ana taşınmazın bir hakla kayıtlanması veya anayapının ortak yerlerinin kiralanması gibi önemli yönetim işleri ancak bütün kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılabilir. Özel amaca tahsisli yerlerin kiraya verilmesinin 634 sayılı Kanunun 45. maddesi uyarınca oybirliğine bağlıdır. Kat malikleri kararı olmadan yapılan kiralamalar yasal olmayıp, hukuka aykırı kiralamalar için her bir kat maliki iptali için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açabilir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş