Kat Maliki Çatı Yapılmasını İsteyebilir Mi?
Çatı konusunda kat malikleri arasında birçok ihtilaf yaşanmaktadır. Kat malikleri, çatı problemlerinin çözümü için kat malikleri kurulu kararı almadan mahkemeye başvurmak istemektedir. Peki bu yasal mıdır?
Apartmanda ortak alanlar Kat Mülkiyeti Kanunumuzun 4. Maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Buna göre ; ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.
*Temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,
* Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleridir.
* Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri. Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya, faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer. Yasada çatı ortak alan olarak sayılmıştır. Çatının kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir.
Kat Malikleri Kararı Olmadan Çatı Yapılabilir Mi?
Kat Mülkiyeti Yasasının 19. maddesine göre, kat maliklerinin her birisi, ana taşınmazın mimari durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya yükümlü olup, bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça kat maliklerinden hiçbirisi ana taşınmazın ortak yerlerinde onaylı projesine aykırı olarak inşaat, onarım ve tesisler yaptıramaz. Kat maliklerinden birisinin ortak yerlerde proje dışı bir değişiklik ve eklenti yapmak istemesi halinde diğer kat malikleri buna rıza göstermek zorunda değildir.
Tek bir kat maliki mahkemeye başvurarak çatının yapılmasını isteyemez. Çatı yapımı onaylı proje değişikliğini gerektirdiğinden ancak kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir.
Yargıtay’ın yerleşmiş uygulamalarında, kat maliklerinin rızasıyla sağlanabilecek inşaat izninin, hakimin kat maliklerinin iradesi yerine geçerek vermesi de, dayanağını anayasadan alan mülkiyet hakkının özüne aykırılık oluşturacağından mümkün olmadığı kabul edilmiştir.
Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.