Anlaşmalı Boşanmada Hangi Konular Düzenlenmelidir?

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Anlaşmalı Boşanmada Hangi Konular Düzenlenmelidir?
  • Anlaşmalı Boşanmada Hangi Konular Düzenlenmelidir?

  • Ekim 13, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Anlaşmalı Boşanmada Hangi Konular Düzenlenmelidir?

Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesince anlaşmalı boşanma düzenlenmiştir. Anlaşmalı boşanmaya ilişkin Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi; “Evlilik en az bir yıl sürmüşse, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.

Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için hakimin, bizzat tarafları dinleyerek iradelerin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı (TMK md. 184/3) hükmü uygulanmaz” hükmünü içermektedir.

Yasa boşanma kararının acele verilmesini önlemek için anlaşmalı boşanma için evliliğin en az 1 yıl sürmüş olmasını istemektedir.  Bu nedenle bir yıllık sürenin davanın açıldığı tarihte mevcut olması gereklidir. Dava sırasında bir yıllık sürenin dolmuş olması anlaşmalı boşanma kararı verilmesine olanak vermemektedir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Anlaşmalı boşanma davasında tarafların anlaştıkları hususların yazıldığı protokole anlaşma protokolü denir. Aile mahkemesi hakimin anlaşmalı boşanma kararı verebilmesi için protokolü uygun bulması şarttır. Bu nedenle anlaşma protokolünün mutlaka bir avukat tarafından hazırlanması gerekiyor. Aksi halde anlaşma protokolüne yazılmayan bir konu hakkında dava açılması mümkündür.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Neler Yazılmalıdır?

Anlaşma protokolüne her husus yazılabilir. Ancak anlaşmalı protokolünde mutlaka olması gerekenler; velayet, iştirak nafakası, maddi tazminat, manevi tazminat, yoksulluk nafakası bu konularda tarafların anlaşması şarttır. Bunların haricinde boşanmadan önce son olarak birlikte oturulan konutun kime ait olacağı ortak konut, ev eşyaları, ziynet ve takılar, taşınmaz mallar, menkul değerler vs detaylıca düzenlenmelidir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş